Nyitrai: a függetlenséget nem adják ingyen

Füzesabonyban a koszorúzási ünnepségen, Besenyőteleken pedig az új kopjafa avatásán mondott beszédet a két település önkormányzati rendezvényén Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő, az 1956-os forradalomra emlékezve.

(a Füzesabonyi VTV felvétele)

Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő egyebek mellett elmondta: 1956 október 23-a igazi ünnep a magyar történelemben, méghozzá az összefogás, az összetartozás és a szabadság ünnepe. Ezt követően a honatya beszédében arról szólt, hogy az 1956-os forradalom és szabadságharc példája megmutatta, milyen nagy érték a szabadság, ugyanakkor azt is, hogy az éltető függetlenséget nem adják ingyen. Azért ugyanis mindenkinek meg kell küzdenie, ha a történelem úgy hozza, akár az egyén saját életében is.
Hozzátette: az ötvenhatos forradalom bebizonyította az utókor számára azt is, hogy az akkori hősök áldozatvállalása nem volt hiábavaló, hiszen azok a célok, amelyekben az elődök hittek, mára megvalósultak.

Végül Nyitrai Zsolt felhívást tett közzé annak érdekében, hogy az ország és a világ is jobban megismerje Heves megye ’56-os szerepét, történéseit, tárgyi emlékeit. Arra kérte a megye lakóit, gyűjtsék össze a környezetükben fellelhető ötvenhatos röplapokat, plakátokat, zászlókat, hogy ezeket a relikviákat méltó helyen kiállíthassák.