Turizmus: ki kell használni a megye adottságait

Heves megye bővülő turisztikai lehetőségeiről is szólt Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő, a Fidesz Heves megyei szervezetének elnöke Noszvajon, abból az alkalomból, hogy a tavaly nyílt Oxigén Hotel & Zen Spa három szakmai díjat nyert a közelmúltban.

(TV Eger)

A hotel legrangosabb elismerése az International Hotel Awards a legszebb belső kialakításért járó díjának elnyerése volt. A szállodák és vendéglátóipari vállalatok világméretű versenyét minden évben meghirdetik, s a nevezők 17 kategóriában pályázhatnak a címekért. A kategóriák kialakításánál figyelembe veszik az építészeti, építőipari, belsőépítészeti kialakítást, valamint marketing és web munkát is.

Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő arra emlékeztetett: az uniós tagság olyan lehetőségeket kínál, amivel élni kell. „Az EU-tól kapott pénz a mi pénzünk is, ami jár nekünk” – mondta. Mint hozzátette, 2007 és 2013 között 291 milliárd forintnyi forrás jutott a turisztikai fejlesztésekre, ebből 166 milliárd a kormányváltás után érkezett. Heves megyének a pénzügyi ciklusban 24 milliárd forint jutott, ebből 14 milliárd az elmúlt három évben. “Elmondhatjuk, hogy Magyarország jobban teljesít ezen a területen is” – tette hozzá. Közös cél, hogy a Heves megyei települések és emberek nyertesei legyenek a következő uniós pénzügyi ciklusnak. Bár kiváló adottságokkal rendelkezik a megye, eddig nem sikerült maradéktalanul kihasználni a lehetőségeket – mondta a honatya.

Fodor Olivér, a Nemzetgazdasági Minisztérium Turisztikai és Vendéglátóipari Főosztályának vezetője arról beszélt, hogy a gazdasági világválság a turizmusban is éreztette hatását. A mélypont 2009-ben volt, azóta növekedést mutat az ágazat, ám továbbra is problémát jelent az alacsony jövedelmezőség.  Kiemelte, hogy Észak-Magyarország a második legjobban teljesítő turisztikai régió az országban. Elmondása szerint az ágazat motorja a SZÉP-kártya: jelenleg már több mint 22 ezer munkáltató lépett be a rendszerbe, és közel félmillió kártyabirtokos van.   A fő cél a versenyképes, érték- és hagyományközpontú turizmus megteremtése – közölte a főosztályvezető. A tervek között szerepel az is, hogy az ágazat a jelenlegi 8,8 százalékról tíz százalékra növelje a hazai GDP-részesedését, Magyarország a turizmusban elfoglalt jelenlegi 39. helyéről pedig kerüljön be a világ első 30 országába.