Együtt Füzesabony fejlődéséért

Nyitrai Zsolt gratulált a nemrégiben megválasztott új testület minden tagjának, s emlékeztetett arra, hogy mint Füzesabony országgyűlési képviselője, az áprilisi parlamenti választásokat követően is szót kért az testületi ülésen, hiszen az együttműködés, a közös munka elengedhetetlen.

(Füzesabonyi TV)

Mint elmondta, az önkormányzati választások előtt áttekintette szinte az összes helyi jelölő szervezet, illetve párt programját, s mindegyikben talált hasznos, az emberek életét segíteni szándékozó javaslatokat. Azt javasolta az új testületnek, ha a lehetősek engedik, valósítsák meg ezeket az ötleteket.

Mint a térség országgyűlési képviselője fontos feladatomnak tekintem – folytatta Nyitrai Zsolt -, hogy képviseljem az itt élő embereket, s tájékoztassam a választókat az őket érintő helyi és országos ügyekről, most például a devizahitelesek megsegítését szolgáló törvényekről. A téma sok embert érint, hiszen Magyarországon 650 ezer, Hevesben akár 20 ezer családot, Füzesabonyban pedig 2 ezer embert érinthet ez a súlyos probléma.

Az előzményekről szólva hangsúlyozta: az új kormány 2010-ben szembesült a helyzettel, s elhatározta, vissza kell adni a bankok által tisztességtelenül elvett pénzt. Ennek érdekében még az előző ciklusban három fontos döntés született: a végtörlesztés és az árfolyamgát intézménye, amely 180-180 ezer embert érintett, valamint a kilakoltatási moratórium, amely mindvégig érvényben volt.

Fontos állomása volt a folyamatnak – tette hozzá a honatya – a Kúria döntése, amely kimondja: a bankok tisztességtelenek voltak, amikor egyoldalúan változtatták meg a szerződéseket, s a teljes árfolyamkockázatot az ügyfelekre terhelték át.  E döntést követően elkezdődött a bankok elszámoltatása, amelynek eredményeképpen 1000 milliárd forint kerül vissza a magyar emberekhez.

Nyitrai Zsolt egy példával szemléltette az új helyzetet: e szerint, ha valaki 43 ezer svájci frankot vett fel, ami közel 7 millió forintnak felelt meg, annak a mostani tőketartozása 8,8 millióról 7 millióra mérséklődhet, a havi törlesztőrészlete pedig 91-ről 64 ezer forintra csökkenhet. Hozzátette: 2015. március 1-je és április 30-a között az elszámoltatási törvény alapján minden érintett megkapja a saját kimutatását a forintosítási ajánlattal együtt.

Remélem – jelentette ki Nyitrai Zsolt -, hogy ezzel valóban csökkennek a nehéz helyzetbe került, devizában eladósodott családok terhei, majd arra kérte a testület tagjait, hogy adjanak tájékoztatást az érintett füzesabonyiaknak a törvények által biztosított új lehetőségekről.