Jelentősen nő az igazságszolgáltatás támogatása

A tényleges életfogytiglanról, a bevándorlásról és az Egri Törvényszék épületének teljes felújításáról volt szó azon a közös sajtótájékoztatón, amelyet Répássy Róbert, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes, valamint Nyitrai Zsolt, Eger országgyűlési képviselője tartott Egerben.

(TV Eger)

Nyitrai Zsolt szólt az Igazságügyi Minisztérium jogalkotási terveiről, valamit a tényleges életfogytiglan és a bevándorlás kérdéséről is, hiszen ezek az ügyek élénken foglakoztatják a közvéleményt. Ennek kapcsán elmondta: Magyarország mindig nyitott lesz a humanitárius okok miatt menekülők számára, ám a gazdasági bevándorlókat nem fogadhatjuk be, mert nekünk a magyar munkahelyeket kell megvédenünk.

Répássy Róbert azt hangsúlyozta, hogy a kormány egyre nagyobb mértékben támogatja az igazságszolgáltatás munkáját. Míg 2010-ben 65, addig jövőre már 90 milliárdot kap a hazai bírósági szervezet. Ugyanezen idő alatt az ügyészség támogatása 28-ról 38 milliárd forintra emelkedett. A támogatás tehát folyamatosan nő, így ma már nagyobb beruházásokra és felújításokra is mód nyílik. Itt említhetem az Egri Törvényszék épületének 3, 5 milliárd forintba kerülő rekonstrukcióját, ami nagyon jó hír a helyieknek – fejtette ki.

Látogatása során elhangzott az is, hogy bár a dolgozók és az állampolgárok számára okoz majd némi kényelmetlenséget a két éven át folyó építkezés, ám végül az egriek egy gyönyörű történelmi épületet kaphatnak majd vissza – tette hozzá az igazságügyi államtitkár.

Az Egri Törvényszéken lezajlott találkozó kapcsán elmondta azt is, hogy a jogalkotás terén 2015-ben, illetve 2016-ban több változás is lesz, s ennek előkészítése már el is kezdődött. Az eljárási kódex vagy a közigazgatási eljárás szabályainak korszerűsítése hozzájárulhat a hatékonyság növeléséhez, ami az emberek számára azt eredményezheti, hogy gyorsabb és egyszerűbb lesz az ügyintézés.

A tényleges életfogytiglan kérdésében az államtitkár úgy fogalmazott, hogy az Országgyűlés által hozott eredeti törvényt az uniós szervek megtámadták, így jelenleg 40 év után automatikusan lehetőség van a felülvizsgálatra. Hogy ez a büntetési forma hatásos, arra példával is szolgált: míg a teljes életfogytiglan bevezetésekor évi 200 emberölés történt, addig most 130 körül van ez a szám.

A bevándorlás ügyében Répássy Róbert megismételte képviselőtársa érveit: míg országunk nyitott a humanitárius okokból menekültek előtt, a gazdasági bevándorlókat nem tudjuk befogadni, és elutasítjuk az Európai Unió ezzel kapcsolatos álláspontját, szabályrendszerét és politikáját. Ezt a véleményünket  pedig határozottan fogjuk képviselni a jövőben is – jelentette ki az igazságügyi államtitkár.