Új korszak kezdődik a fejlesztéspolitikában

Minden esélyünk megvan arra, hogy teljesüljön ígéretünket, melynek lényege: a következő 4 évben 25 évre eldőlhet Eger és térsége, valamint Heves megye jövője, hiszen a következő fejlesztési ciklusban 50 milliárdnyi forrás érkezik a megyébe – jelentette ki Nyitrai Zsolt, a Miniszterelnökség fejlesztésekért felelős miniszteri biztosa, Eger és térsége országgyűlési képviselője egy egri konferencián.

(TV Eger)

A SUPER roadshow nevű rendezvénysorozat egri állomásán előadást tartott mások mellett Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára, Rákossy Balázs, az európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkár, valamint Habis László egri polgármester is.

Nyitrai Zsolt, a Miniszterelnökség fejlesztésekért felelős miniszteri biztosként köszöntötte a tanácskozás résztvevőit, a kormányhivatal képviselőit, az érdekvédelmi, a civil szervezetek szakembereit, valamint az önkormányzati vezetőket. Az ilyen találkozók azért is fontosak – folytatta -, mert a részvevők kicserélhetik a fejlesztésekkel kapcsolatos információikat, továbbá átláthatóvá teszik a pályázatokat, és biztosítják a közvélemény tájékoztatását.

A miniszteri biztos elmondta: abban a kivételes helyzetben vagyunk, hogy egyszerre két uniós fejlesztési ciklusról is szólhatunk. A 2013-ban lejárt 7 éves időszak eredményességét egy nemrég napvilágot látott felmérés illusztrálja.  Az adatok azt mutatják, hogy az elmúlt ciklus fejlesztési forrásainak felhasználását tekintve igen jól áll Magyarország: ezen pénzek 87 százaléka 2014 végéig már eljutott a nyertes pályázókhoz, ami az előző évi kifizetési arányhoz képest 25 százalékos növekedést mutat. Régiós összevetésben 10 százalékkal vagyunk az átlag felett, s a sorban egyedül Litvánia előz meg minket, igaz, csupán 1 százalékkal.

Nyitrai Zsolt hozzátette: az uniós források eredményes felhasználása annak tudható be, hogy a kormány 2014 elején átalakította a magyarországi uniós intézményrendszert és az adminisztrációt: megszűnt a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, az irányító hatóságok a szaktárcákhoz kerültek, a fejlesztéspolitikai koordinációt pedig a Miniszterelnökség látja el.

Hangsúlyozta: Magyarország a költségvetési ciklus legnagyobb haszonélvezője lesz: 12 ezer milliárd forint jut az országnak, ami soha nem látott fejlesztési forrást jelent. Míg korábban 660 ezer forint volt az egy főre jutó uniós fejlesztési összeg, most ez a pénz több mint 700 ezer forint fölé emelkedik.

Nagyon fontos rámutatni arra, hogy az előzőekhez képest a kormány fejlesztési politikája új szemléletet tükröz: míg az előző hétéves ciklus meghatározásakor 16, addig most 60 százalék jut a támogatásokból gazdaságfejlesztésre. Ugyanakkor egy még inkább ügyfélbarát ügyfélrendszer kidolgozása is feladat volt. Egyebek mellett a jövőben immár elég lesz egy dokumentumot egyszer beadni a hatóságokhoz, s bevezetésre kerül a halasztott önerő intézménye, amely nagyban megkönnyíti a pályázók dolgát.

A források tekintetében sem lesz gond, hiszen például Heves megyébe mintegy 50 milliárd forintnyi fejlesztési forrás jut a 2014-2020-as európai uniós fejlesztési ciklusban az ősszel induló Területfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében. Ezért közös érdekünk, hogy a határidők betartásával, hiba nélkül, értelmes fejlesztési célok mentén használjuk fel a támogatásokat, hogy minden Heves megyei ember nyertese legyen a következő időszaknak – jelentette ki a miniszteri biztos.

Beigazolódott tehát, amit az őszi önkormányzati választásokon hangsúlyoztunk: a következő 4 évben eldőlhet a megye, benne Eger és térségének következő 25 éve. Ehhez kérek partnerséget és együttműködést – mondta Nyitra Zsolt.