Együttműködési megállapodás a Magyar Bélyeggyűjtők Országos Szövetségével

Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Magyar Bélyeggyűjtők Országos Szövetségével (MABÉOSZ) a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM), amely vállalta, hogy számos eszközzel segíti majd a bélyeggyűjtők tevékenységét.

Nyitrai Zsolt, a Miniszterelnök főtanácsadója a megállapodás pénteki budapesti aláírásakor felidézte: Magyarországon mintegy harmincezer aktív bélyeggyűjtő él, ez a megállapodás értük is születik. Hiszen a cél, hogy “a jövőben még kiszámíthatóbb környezetben és láthatóbb módon tudjanak működni” – emelte ki.

A megállapodás főbb pontjai szerint a kormány a jövőben közösen dolgozik majd a szervezettel a fiatalok megszólításán, segíti a szervezet közművelődési intézményekben való megjelenéseit, közösen igyekeznek majd fellépni a bélyeghamisítási ügyekben, valamint továbbra is támogatja a kormány a MABÉOSZ rendezvényeit, kiadványai, folyóiratai megjelenését, kommunikációja felerősítését.

Nyitrai Zsolt felidézte, hogy a több mint százéves múltra visszatekintő MABÉOSZ és tagjai élen járnak a magyar történelem és a kultúra megőrzésében, ezért Magyarország kormánya eddig is igyekezett minden segítséget megadni a bélyeggyűjtők számára. Egyrészt költségvetési támogatásban részesítette a kormány a szervezetet, valamint támogatták kiadványaik, folyóirataik kiadását, és az általuk megszervezett olyan rendezvényeket, amilyen például a 44 ország részvételével megrendezett HUNFILEX 2022 bélyeg-világkiállítás is volt.

Vitályos Eszter, a KIM parlamenti államtitkára kiemelte: Magyarország kormánya az elmúlt tizenkét évben európai és világviszonylatan is kiemelkedően magas összeget fordított a kultúrára. “A polgári kormányzat messzemenően elismeri a közösségek értékteremtő, nemzeti örökségünket gyarapító munkáját, és feltétlen elkötelezett azon körülmények biztosítása iránt, amelyek között az ő tevékenységük kiteljesedhet” – hangsúlyozta. Hozzátette: a kultúra kiemelt jelentőségű terület a minisztérium számára. Ez összhangban áll a kormány törekvéseivel is, amely szerint kiemelten fontos, hogy mindenki számára biztosítani tudják a kultúrához való hozzáférés lehetőségeit.

Mint mondta, a bélyeggyűjtés is ilyen, mivel kiemelkedő identitásmegőrző szereppel bír. Művelői a tevékenységen keresztül behatóan megismerik múltjukat, a történelmet, a magyar hagyományokat. “Ezért is kiemelten fontos a tevékenység népszerűsítése a fiatal generáció körében, ezért támogatjuk a MABÉOSZ intézményhálózatunkban való megjelenését is” – fűzte hozzá.
Polgár László, a szervezet elnöke kiemelte: nagy mérföldkő ez a stratégiai együttműködés a szövetség életében, visszaigazolás arra, hogy jól végezték a munkájukat.

Kiemelten fontos számukra, hogy legyenek, akik továbbviszik a bélyegek gyűjtése iránti szenvedélyt, ezért mindenképpen szükséges bemutatni minél több fiatal számára ennek a szabadidős tevékenységnek a szépségét. Hozzátette: a szervezet kiemelt szerepet vállal abban, hogy az iskolákban, közoktatási intézményekben bélyeggyűjtéssel kapcsolatos programokat szervezzen, továbbá oktatásokkal és ismeretanyag-átadással, szakértőképzéssel segítse a ma aktív gyűjtők munkáját.