Az Eger Híradó sorozatában ezúttal Pokorni Zoltánt, Hegyvidék polgármesterét, a Fidesz alelnökét kérdezte.

– Bizonyára szoros a mai menetrendje, hol töltene el hosszabb időt a városban?

– A XII. kerület polgármestereként, amikor átvilágíttattuk az adó irodánkat, utánaérdeklődtem, hol tanulhatnánk jó gyakorlatokat. Azt javasolták, Egerbe jöjjünk, mert az itteni iroda az ország legjobbja. Egyfajta tanulmányi kirándulásra érkeztünk, s izgalmas, ugyanakkor húsbavágó témákról is tanácskoztunk, szívesen folytatnám…Eger persze nem ismeretlen a számomra, a bátyám itt tanult a főiskolán, sokszor jártam itt, kellemes emlékeim vannak.

– Rolling Stones vagy Csík Zenekar?

– Mindkettő koncertjén voltam, az előbbi azért is emlékezetes, mert egy baleset után mankóval mentem.

– Mit tanítana legszívesebben?

– Bár tanítottam nyelvtant és történelmet, mindig is irodalomtanárnak éreztem magam.

– Mit javasolna ma kötelező irodalomként?

– Nehéz kérdés, mert más az, ami nekem, 52 évesen tetszik, s más másban leli örömét a mai fiatalság. Azt mondanám, szánjunk időt arra az órákon, ami a gimnazistákat leginkább érdekli, a modern, kortárs művekre. Néha azt gondolom, meg kellene fordítani a sorrendet, s visszafelé haladni a nehezebben feldolgozható művek felé. Balassi vagy Zrínyi szövege nem annyira magától értetődő a mai kor fiataljainak. A gyerekeim például szeretik a Harry Potter regényeket, második fiam angolul olvassa a negyedik kötetet.

– Milyen bort inna szívesen a vacsorájához?

– Pár éve volt szerencsém ellátogatni a Thummerer Pincészetbe, s ma is előttem van, amit akkor tapasztaltam, hogy Thummerer Vilmos nemcsak kiváló borász, de boldog ember is. Látható büszkeséggel és szakértelemmel beszélt a borairól, s engem mindig lenyűgöz, ha valaki nem panaszkodik, hanem élvezi azt, amit csinál. A napokban Eger ad otthont a Magyar-Lengyel Barátság Hetének, s úgy tudom, nagy esélye van annak, hogy Áder János, a Magyar Köztársasági Elnöke és Bronisław Komorowski lengyel államelnök is éppen a Thummerer Pincészetbe látogatnak majd el…

Eger Híradó