„Komoly előrelépés történt”

Megújítja a 2010-ben kötött stratégiai megállapodást a Fidesz-KDNP és a Magyar Gyógyszerészi Kamara – jelentette be Nyitrai Zsolt társadalmi kapcsolatokért felelős igazgató

A Magyar Gyógyszerészi Kamara budapesti székházában tartott sajtótájékoztatón Nyitrai Zsolt felidézte, 2010-ben a Fidesz-KDNP és a gyógyszerész kamara stratégiai megállapodást kötött. A „Mit kíván a magyar gyógyszerész” címet viselő dokumentumban 12 pontban foglalta össze a magyar gyógyszerész társadalom azt, hogy mik azok a legfontosabb feladatok, melynek a megoldására törekednie kell a kormánynak.

Szinte mind a 12 pont tekintetében nagyon komoly előrelépés történt – jelentette ki a Fidesz társadalmi kapcsolatokért felelős igazgatója. A politikus két fontos pontot emelt ki, a patikaliberalizáció leállítását és a gyógyszertárak nemzeti tulajdonba adását, tartását.

Nyitrai Zsolt felidézte azt is, nemrég részt vettek Sümegen a gyógyszerész kamara vándorgyűlésén, ahol három fontos dolgot fogalmaztak meg a jövőre nézve. Ezek közé tartozik a fiatal gyógyszerészek helyzetbe hozása, a tulajdonosi program folytatása, valamint a gyógyszertárak működtetésének gazdasági stabilizálása – fűzte hozzá.

Az április 6-ai választásnak a Fidesz-KDNP mindenképpen esélyese, ezért tudunk a jövőről beszélgetni, ugyanúgy, ahogyan azt 2010-ben is tettük. A mai alkalom gyakorlatilag a 2010-ben kötött stratégiai megállapodás megújítása – jegyezte meg Nyitrai Zsolt.

Szócska Miklós emlékeztetett, 2010-ben a gyógyszerellátási rendszer is komoly válságban volt. Az államtitkár szerint ez elsősorban a patikaliberalizációnak és az ezzel összefüggésben felbukkanó offshore cégeknek volt köszönhető. A kormány leállította a patikaliberalizációt, majd tulajdonosi programot hirdetett – mondta el. A politikus arra is emlékeztetett, 2010. előtt minden negyedik patika veszteségesen működött, mára viszont a veszteséges gyógyszertárak száma 600-ról 300 alá csökkent. Elmondta azt is, hogy a saját tőke mindegyik vállalkozási formában nő, 2010-től összesen 13 százalékkal, és a szállítói tartozási állomány 2010. óta 30 százalékkal csökkent.

Szócska Miklós azt is megemlítette, hogy 700 millió forinttal erősítették meg a kisgyógyszertárak finanszírozását. Arról is beszélt, hogy generikus ösztönző rendszert indítottak el, mely segített abban, hogy fenntartható lett a gyógyszerkassza. Az államtitkár arra is felhívta a figyelmet, hogy a betegek tavaly 10,5 milliárd forinttal fizettek kevesebbet a gyógyszerekért, mint korábban.

Hankó Zoltán elmondta, a kamarában kiértékelték az elmúlt négy évet. Az az álláspont, hogy a jelenlegi modell – melynek a kialakítása a mostani ciklusban elindult – gazdaságilag racionálisabb, szakmailag biztonságosabb és etikailag is érzékenyebb az előzőeknél. Ebből fakadóan ezt a modellt meg kell őriznünk és tovább kell fejlesztenünk – fejtette ki. A Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke közölte: egyértelmű szándékuk, hogy az együttműködést megújítsák.

Hankó Zoltán átadta a „Hogyan tovább gyógyszerészet” címet viselő dokumentumot Nyitrai Zsoltnak és Szócska Miklósnak, mely a gyógyszerész kamara javaslatait, szempontrendszereit tartalmazza.

(fidesz.hu)