Orbán Viktor kormányfővel és Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszterrel találkozott szerdán a Parlamentben Eger delegációja: Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő és Habis László polgármester, a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje.


Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő a találkozón elmondta: az egri választók október 12-én Eger következő 5 évéről döntenek, ez az 5 esztendő azonban a megyeszékhely következő 20-25 évét meghatározó időszak lesz. – A fejlődésnek folytatódnia kell, s a tervezett, munkahelyteremtő és gazdaságélénkítő beruházásokhoz nagy szükség van a kormányzat támogatására.

Az egy órás egyeztetés a várost és az egri polgárokat érintő stratégiai fontosságú fejlesztésekről, valamint az elmúlt években elért eredményekről szólt.
– Az elmúlt 4 évben elindítottuk az egységes belváros kialakítását és a vár értékmegőrző rekonstrukcióját. Folyamatosan fejlesztjük a városunkat az egriek életminőségének javítása érdekében, van mire büszkének lennünk – fogalmazott Habis László.

Eger polgármestere a 2014-20-as időszakra vonatkozó előkészítő munka eredményeit ismertette, hangsúlyozva, hogy mely pontokon van szükség a kiemelt kormányzati együttműködésre.
Rámutatott: örvendetes, hogy az uniós források 60%-a a kormányzati szándék szerint a jövőben a munkahelyteremtést szolgálja. A polgármester ezzel összefüggésben javaslatot tett újabb egri, állami ingatlanok városi tulajdonba adására és az ipari parkot kiszolgáló állami utak fejlesztésére.

Kiemelt téma volt az egyeztetésen az Egri Vár nemzeti emlékhellyé nyilvánítása, valamint a vár további fejlesztése a 16. századi végvári élet bemutatásával. A miniszterelnök támogatta az egri delegáció elképzeléseit, így Dobó kapitány egykori palotájának felépítéséről is szó esett a megbeszélésen.

A kormányfővel folytatott egyeztetésen a felek érintették az Egert az M3-as autópályával összekötő gyorsforgalmi út ügyét. Habis László kiemelte, hogy a megfelelő közlekedési infrastruktúra kiépítése alapvetően fontos Eger város és térsége gazdasági fejlődése miatt. A beruházással egyszerűbbé, biztonságosabbá és gyorsabbá válik Eger megközelíthetősége a turisták számára is. Az összekötő út építése mentesíti a környező települések (Maklár, Nagytálya, Andornaktálya) lakóterületeit az átmenő forgalomtól.

Ugyancsak a kiemelt ügyek között egyeztettek az egriek Orbán Viktorral a város sportéletének további fejlesztéséről. Habis László hangsúlyozta: a tervek között egy vízilabda és úszó központ létrehozása szerepel Egerben.

forrás: Eger Hírek