A noszvaji Oxigén Hotel & Zen Spa újabb nemzetközi sikert ért el, megkapta a világ legszebb erdei szállodája megtisztelő díjat. Mindez jól jelzi a hazai és a régiós turizmus dinamikus fejlődését – jelentette ki Nyitrai Zsolt, a megyei fejlesztésekért felelős miniszteri biztos, Noszvaj országgyűlési képviselője.

A világ legszebb erdei szállodája Noszvajon

Nyitrai Zsolt a noszvaji ünnepélyes bejelentésen elmondta, a siker valóban világraszóló, hiszen a World Luxury Hotel Awards versenyén évről évre a világ legjobb luxus szállodái mérik össze erejüket, mégpedig a vendégek tapasztalatai, szavazatai alapján. Így az Oxigén Hotel 2015-ben kategóriájában elnyerte a világ legszebb erdei szállodája címet. Ezért köszönet illeti meg a bírálókat, a szavazatukat leadó vendégeket, s természetesen a szálloda megálmodóit és munkatársait is. A díj Magyarország, Heves megye, Noszvaj és Szomolya közös sikere – tette hozzá.

A honatya az iparág eredményeiről szólva hangsúlyozta, hogy 2010-től minden mutató szerint jobban teljesít a turizmus, hiszen ettől az évtől kezdve 2014-ig 30 százalékkal nőtt a vendégek, 25 százalékkal pedig a vendégéjszakák száma. A 2007-2013-as fejlesztési ciklus során hazai és uniós forrásból 1122 turisztikai projekt valósult meg 314 milliárd forint értékben, s ezek a beruházások további 500 milliós fejlesztést tettek lehetővé.

A világ legszebb erdei szállodája Noszvajon

Nagyon fontos számunkra – folytatta -, hogy bővült a belföldi idegenforgalom köszönhetően elsősorban a SZÉP-kártya bevezetésének. Mind az országban, mind a régióban emblematikus beruházások valósultak meg, megújult a Várkert bazár, a Vígadó, a Kossuth-tér, illetve az egri Dobó-tér, s ma is folyik az egri vár nagyszabású fejlesztése.

Ugyancsak jelentős támogatásban részesültek a hazai kulturális és gasztronómiai fesztiválok, a Sziget, valamint a Budapesti Tavaszi Fesztivál, vagy éppen a Feszt!Eger. Bátran elmondhatjuk tehát, hogy Magyarország, Budapest, Eger divatba jött Európában, és az egész világon egyaránt.

Nyitrai Zsolt szólt arról is, hogy 300 milliárd forint fordítható turizmusra a 2014-2020-as fejlesztési ciklus során. A három legfőbb pillér az egészség-, az örökség-, illetve a konferenciaturizmus lesz. Ugyanakkor kijelenthetjük, hogy az utóbbi időszakban hatalmas előrelépés történt a kerékpáros turizmus területén, a közeljövőben adják át a bringásoknak az Egerszalókot a fürdővel összekötő szakaszt, de Egerben is komoly beruházások történtek, illetve zajlanak, így egyre többen használhatják majd a kerékpárutakat.

S ha már a világ legszebb erdei szállodáját ünnepeljük, ejtsünk pár szót a természetjáró „bakancsturizmus” támogatásáról. A 2010-es évtől kezdődően 200 beruházás valósult meg e program keretében: elkészült 29 kilátó, 12 szálláshely, 7 erdei iskola, 3 ökoturisztikai központ, 2 erdei kisvasút, 97 pihenőhely és 24 tanösvény. A munka folytatódik, a cél az, hogy 30 kilométerenként találjanak szálláshelyet a természetjárók, tehát az egész ország legyen bejárható. A jövőben 3 milliárd forintból újul meg az Országos Kék Kör, ami 2500 kilométernyi turistaút felújítását jelenti. Elmondható tehát, hogy ilyen léptékű beruházás száz éve nem történt a magyar természetjáró turizmus területén – jelentette ki Nyitrai Zsolt.