Átadták az Egri Autista Alapítvány Szent Anna Napközi Otthonát a megyeszékhelyen. Az ünnepségen beszédet mondott Doncsev András, az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkára is.

Az ünnepségen Flaskay Mihály, a szervezet elnöke felidézte a két évtizeddel ezelőtti indulást, a speciális óvoda és iskola, valamint a támogató szolgálat beindítását. Kiemelte: végre XXI. századi körülményeket biztosíthatnak az Egerben és környékén élő autistáknak, s e fejlesztéssel a napköziseknél megszűnik a várólista.

Az Új Széchenyi terv keretében összességében 95 millió forint vissza nem térítendő támogatás jutott erre a beruházásra.

Hozzátette: a város közgyűlése egyhangúlag támogatta a törekvést, s a munka során mindenki a lelkéből is adott a sikerhez. Foglalkoztató helyiségek, étkező, teakonyha, terápiás és tornaszoba is helyet kapott a kétszintes komplexumban, amely egykor katonai raktárépület volt.
Doncsev András, az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkára úgy fogalmazott, az emberi világot nem a beszéd, hanem a tettek és a szeretet viszi előbbre. Hangsúlyozta: bár az épület kész, a szellemi-lelki építkezés még nem ért véget.

– A kormányzat a fogyatékkal élőkre, hátrányos helyzetűekre nem teherként tekint, hanem erőforrásként. Éppen ezért az elmúlt esztendőben 44 milliárd forintot fordítottunk arra, hogy minden ember számára egyenlő esélyeket teremtsünk. E célt szolgálja az a 800 milliós projekt, amely a fogyatékkal élők életkörülményeinek javítását szolgálja, míg foglalkoztatásra 1,2 milliárd forintot fordított az állam. Bízunk abban, hogy a 2015. áprilisában megnyíló Autista Központ kulcsintézménnyé válhat e munkában – emelte ki.

Az eseményen Habis László polgármester mondott köszönetet mindazoknak, akik az alapítvány ügyét sajátjuknak tekintik, s segítették a beruházást, amelyet dr. Ternyák Csaba egri érsek áldott meg.