Az innováció a kitörési pont

[@ 10.11.30.] Kedden délelőtt tíz órai kezdettel dr. Nyitrai Zsolt infokommunikációs államtitkár nyitotta meg a „A magyar tudásipar és innováció kitörési pontjai” címmel, a Parlamentben rendezett konferenciát, ahol az egyetemi innovációs központok vezetői értékelték a mögöttük hagyott időszakot.

Nyitrai Zsolt beszédében emlékeztetett rá: az informatikai háttértámogatás ma már éppúgy jelen van az elektormikroszkópban, mint a legmodernebb CT-eszközökben vagy a molekuláris biológia kutatásaiban, a gyógyszerkutatásban, az autógyártásban, az okos közlekedésszervezésben, a nanotechnológiai kutatásokban vagy éppen a smart meteringben. Ma már nincs sikeres gazdaság komoly IT-támogatás nélkül.

Nyitrai kijelentette, meggyőződése, hogy a hazai kitörés és a gazdasági fejlődés újraindítása a magas hozzáadott-értékű, komoly K+F tevékenységet folytató és kreatív iparágak ösztönzésével képzelhető el.

Az infokommunikációs államtitkár kifejtette: a hazai ICT-ipar nemzetközileg is elismert termékeket és szolgáltatásokat adott az utóbbi időkben a világpiacnak: mindebből számomra egy dolog biztosan következik, a magyarok találékonyak, ha valamiben, fejben még mindig erősek vagyunk, így számomra személyesen is ez jelenti az elrugaszkodási pontok egyikét – hangsúlyozta az államtitkár. Nyitrai elmondta továbbá, az állam pénzügyeinek konszolidációját követő lépések egyetlen célja, hogy a versenyképességet jelentősen javítani, az elérhető munkahelyek számát pedig radikálisan növelni kell.

Az infokommunikációs államtitkár beszédének végén úgy fogalmazott, „én személyesen is azt gondolom, mi több, nekem ez meggyőződésem, a magyarok készen állnak arra, hogy a XXI. század nyerteseivé váljanak, ehhez kell nekünk mindannyian ösztönzően fellépni” – zárta szavait Nyitrai.