A Közlekedés Operatív Program keretében három egri csomópontot újítanak fel a közlekedés biztonságának növelése érdekében, a munkálatok pedig már hétfőn elkezdődnek – jelentette be Nyitrai Zsolt, a megyei fejlesztésekért felelős miniszteri biztos, Eger és térsége országgyűlési képviselője.

(TV Eger)

Nyitrai Zsolt emlékeztetett, hogy 2010 előtt az átgondolatlan infrastrukturális fejlesztések, az erőltetett autópálya-építések nagy károkat okoztak az országnak. Különösen – tette hozzá – azok az úgynevezett PPP-konstrukciók, amelyek külső tőke bevonásával 2037-ig 100 milliárd forintos adóssággal terhelték volna meg a gazdaságot. Az is jellemző adat, hogy míg 2000-ben a hazai utak 29 százaléka volt rossz állapotban, addig 2010-re ez az arány elérte az 50 százalékot.

Biztonság az utakon

Ugyanakkor 2010-ben ezen a területen is nagy változások kezdődtek el, leállították az előnytelen finanszírozási konstrukciókat, majd új infrastrukturális beruházások vették kezdetüket. A kormány bevezette az e-útdíjat, így csökkentve a teherautók és a kamionok forgalmát, az utak leterheltségét, mindez pedig növelte a közlekedés biztonságát, s évi 200 milliárdos bevételt jelentetett az államkasszának – tette hozzá.

Hangsúlyozta: fontos eredményként értékelhetjük, hogy 100 kilométernyi utat újítottunk fel, valamint azt a számunkra különösen fontos döntést, hogy a megyeszékhelyeket és az autópályákat gyorsforgalmi úttal kötik össze, így közvetlen kapcsolat valósul meg Eger és az M3-as között is.

Míg korábban gyakran évtizedek teltek el az infrastruktúrát érintő döntések és a megvalósulás között, addig – az Országgyűlés által megszavazott gyorsító csomag révén – jelentősen csökkent ez az idő – mondta Nyitrai Zsolt.

Majd bejelentette, hogy a Közlekedés Operatív Program keretében elnyert forrásból három egri csomópontot újítanak fel a közlekedés biztonságának növelése érdekében. Magyarországon összesen 11 pályázat kapott 23 milliárdot a biztonságos közlekedést segítő beruházásokra, s igazán örömteli hír, hogy ebből 3 Egert érinti, ahol közel 365 millió forintot használhatnak fel korszerűsítésre.

Martonné Adler Ildikó, egri alpolgármester részletesen ismertette azokat a helyeket, ahol már hétfőn, illetve a napokban elkezdődnek a munkálatok, s amelyek november, illetve december elejéig el is készülnek. Ezek a csomópontok a következők: a 25. számú főút Mátyás király úti szakasza (a „Kispostánál), ahol jelzőlámpás berendezés épül ki 147 millióért, a 25-ös és a Szvorényi út közötti szakasz, ahol új kanyarodósávokat alakítanak ki 147 millió forintért, valamint az 25-ös útnál a Tárkányi úti csomópont korszerűsítése, ami 70 millió forintba kerül.

Az alpolgármester hozzátette: a munkálatok némi kellemetlenséggel járnak majd, ezért kéri az egriek és turisták türelmét és megértését, hiszen a felújítások mindannyiunk érdekeit, a közlekedés biztonságát szolgálják.