Csökkenő bürokrácia: olcsóbb állam, nagyobb bizalom

A magyar közigazgatás átalakítása és a bürokráciával kapcsolatos díjak mérséklése, megszüntetése mellett a legfőbb célunk az, hogy visszaszerezzük az emberek bizalmát, amely a 2010 előtti években megingott az állammal szemben – jelentette ki Kovács Zoltán, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára azon az egri sajtótájékoztatón, amelyet közösen tartott Nyitrai Zsolt miniszteri biztossal, Eger és térsége országgyűlési képviselőjével.

TV Eger

Nyitrai Zsolt emlékeztetett arra, hogy 2010 után megkezdődött a magyar közigazgatás átalakítása, amely azóta is sikeresen folyik. Az eredmények között említette a kormányablakok kialakítását, az integrált ügyfélszolgálatokat, valamint az állami rezsicsökkentés elindítását.

Mindez azért jó Magyarország, és benne a Heves megyei emberek számára – folytatta -, mert hazánkban ma 240 ilyen integrált ügyfélszolgálat működik, ami azt jelenti, hogy immár a papír „utazik”, nem pedig az állampolgár, hiszen csak egy helyen kell megjelenni, majd a közigazgatás szervezetrendszere viszi tovább az ügyet. Azt is fontos eredmény, hogy az idei évtől kezdve az állami rezsicsökkentés révén több pénz marad az emberek, a családok zsebében, hiszen több olyan eljárás lesz olcsóbb, vagy akár ingyenes, amelyért korábban fizetni kellett.

Csökkenő bürokrácia: olcsóbb állam, nagyobb bizalom

Nyitrai Zsolt hangsúlyozta, hogy a kormányzati cél az volt, hogy azok az eljárások, amelyek az állam számára fontosak, ám az állampolgárok aktivitását igénylik, azok legyenek ingyenesek, vagy nagyon olcsók, a folyamat pedig gyors és egyszerű. Mindezek következményeként 2016 elejétől első alkalommal térítés nélkül válthatják ki az érintettek a személyi igazolványt és a lakcímkártyát, a jogosítványt, a diákigazolványt, a vállalkozói igazolványt, a telepengedélyt, valamint ingyen kaphatják kézhez az állami nyilvántartásokban szereplő adatokat, így például az adóhatóság által kiadott igazolásokat is, melyekért korábban fizetni kellett – tette hozzá a honatya.

Arról, hogy milyen fontos állomásai vannak a közigazgatás átalakításának, hogyan működik az integrált ügyintézés, valamint, hogy mit is jelent az állami rezsicsökkentés, arról Kovács Zoltán államtitkár beszélt, aki a legfőbb célként jelölte meg az emberek bizalmának elnyerését, illetve visszaszerzését.

Mint elmondta, az elmúlt időszakban a hivatali ügyintézés gyakorlatához negatív tapasztalatok társultak Magyarországon: 2010-ben azt látták, hogy a hivatalok iránti bizalom megcsappant, ennek visszaszerzése azonban nehéz feladat. Felidézte, hogy az igazgatási szervezet rendszerének részbeni átalakítása nyomán létrejöttek az integrált területi hivatalok, 2013-tól pedig a járási hivatalok. Kialakították a kormányablakokat is, országszerte 240-et már átadtak, a cél 270-280 létrehozása.

Ma már több mint hatszáz ügytípust lehet a kormányablakokban elintézni, és a tervek szerint ezek száma ezernél is több lesz – emelte ki az államtitkár.

Kovács Zoltán arról is beszélt, hogy a tavaly, év végén elfogadott, 110 törvény módosítását tartalmazó csomag a bürokrácia visszaszorítását segítette. Számos eljárás esetében csökkentették az ügyintézési határidőt.
Ezzel párhuzamosan zajlik az eljárási szabályok egyszerűsítése, a határidők csökkentése, az igazgatási szolgáltatási díjak, illetékek megszüntetése, illetve csökkentése. Az állami rezsicsökkentés 10 milliárd forintot hagy az emberek zsebében az idén – tette hozzá.

Kitért arra is, hogy néhány speciális esetet leszámítva már nem lehet a fellebbezési eljárás keretében első fokra visszaadni az iratokat, az ügyet be kell fejezni a másodfokú eljárás keretében. Ha kell, akkor természetesen van bírósági korrigálási lehetőség is – közölte.
Azt is mondta, hogy eddig a másodfokú eljárások során az ügyek 40 százalékát helyezték hatályon kívül és adták vissza az első fokra, “őrületbe kergetve” ezzel az embereket.
Az államtitkár beszélt arról is, hogy 25 engedélyezési eljárástípus esetében ma már csak bejelentési kötelezettség terheli az ügyfelet.

Az év első munkanapján korábban 4-5000 személyi igazolványt váltottak ki az emberek, az idén 11 ezret. A nagy népszerűségnek örvendő e-személyi igazolvány ugyanakkor kártyaleolvasók hiányában még “nem teljesedett ki” egészen. Egyes állításokkal szemben azonban lehet vele külföldre menni – tette hozzá az államtitkár.

Kovács Zoltán a nap folyamán egy kormányzati  bürokráciacsökkentéssel kapcsolatos konferencián mondott megnyitó beszédet, majd Pajtók Gábor kormánymegbízottal és munkatársaival egy szakmai egyeztetésen vett részt. Ezt követően Füzesabonyban találkozott a város vezetőivel, majd interjút adott a helyi televízió munkatársának.