Nyitrai Zsolt mondott ünnepi beszédet augusztus 20-án az egri Dobó téren.

Szent István cselekedeteit nemcsak az Istenbe vetett hite határozta meg, hanem a közösségbe vetett megingathatatlan hite is! Hiszen európai módon, élhető közösségi létet teremtett a Kárpát-medencében – mondta beszédében Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség Heves megyei Szervezetének elnöke.

(TV EGER)

Nyitrai Zsolt elmondta, hogy megilletődve áll az ünneplők előtt, hiszen bármelyik magyar polgár megilletődik, ha szülővárosának főtérén szólalhat meg, főleg akkor, ha ezt az államalapítás ünnepén, az országunk születésnapján, augusztus 20-án teheti.

Szent István történelmi örökségéről szólva kijelentette: egy nép számára nincs megmaradási esély csak akkor, ha minden egyes polgárában él a fantasztikus, egyedülálló adomány, az összetartozás érzése, a közös hagyomány élménye.

Szent István cselekedeteit nemcsak az Istenbe vetett hite határozta meg, hanem a közösségbe vetett megingathatatlan hite is! Hiszen európai módon, szervezett, tartós, élhető közösségi létet teremtett a Kárpát-medencében.

Az egri embereknek különösen fontos államalapító királyunk életműve, hiszen megkoronázásával István főpapi jogokat is szerzett, s így 10 egyházmegyét hívott életre: az uralkodó államalkotó részként tekintett városunkra, hiszen püspökséget alapított itt, és székesegyház építését rendelte el.

Nyitrai Zsolt Magyarország és Eger sorsdöntő történelmi pillanatait felidézve azt mondta:

„ Ha a várra tekintünk, magunk előtt látjuk a 2000 magyar hőst, akik szintén rendelkeztek az élet és nemzetmentés Szent István-i képességével. Ők farkasszemet néztek 38 kegyetlen napon keresztül a 70 ezres török haderővel, akik az akkori Európát rettegésben tartották. Az 1552-es csatát Dobó Istvánnal együtt mi, egriek is megnyertük a hazánknak és Európának, de a háborút elvesztettük. “

A magyar történelmi tudatban sok nyomot hagytak az ehhez hasonló elnyomásban töltött, nemzetpróbáló emberöltők.

Ugyanakkor – tette hozzá -, ezalatt is szunnyadt a nemzetalkotó hatalom a magyar ember lelkében, csak a megfelelő történelmi ritmusra várt, hogy azt újra felszínre hozza.

Nyitra Zsolt hangsúlyozta: ma az ország születésnapján itt, az egri Dobó téren büszkén kimondhatjuk, hogy a magyarok szabadságszeretők. Első királyunkhoz híven a nemzeti szuverenitás, a szabadság és a függetlenség mindig fontos értékünk volt a múltban, az maradt a jelenben, és az lesz a jövőben is.

Az azóta közösen megfogalmazott vágyak és célok sok nemzeti csodában kelnek életre – fejtette ki a szónok. Büszkék lehetünk mások mellett Szentgyörgyi Albertre, a C-vitamin felfedezőjére,
Pavlics Ferencre, a holdautó megalkotójára, a 150 éve született Gárdonyi Gézára, az Egri Csillagok írójára, Gyarmati Dezsőre, minden idők legeredményesebb vízilabdázójára.

Hozzá kell szoknunk, – folytatta – hogy ne úgy fogjuk föl a nemzeti egységet, mint lagymatag együttélést, hanem mint dinamikus rendszert. Fenntartásához éppoly fontos, hogy augusztus 20-án, a Magyar Állam születésnapján azt mondjuk: Együtt az ország! Együtt ünneplünk, mert úgy érezzük: együtt akarunk lenni! .

Boldog születésnapot kívánok mindannyiunknak! – zárta ünnepi beszédét a szónok.