A legfrissebb adatok azt mutatják, hogy Heves megye élen jár az uniós forrásokkal kapcsolatos kiírások, illetve szerződéskötések tekintetében – jelentette ki Nyitrai Zsolt azon a sajtótájékoztatón, amelyet az összességében 2,2 milliárdos TOP-os pályázati szerződések aláírása előtt tartottak Egerben.

TV Eger

A miniszteri biztos elmondta: a legfrissebb, harmadik negyedévi adatok szerint a 2014-2020-as uniós fejlesztési ciklus kapcsán – a Széchenyi 2020 program keretében –  immár 272 felhívás jelent meg 6391 milliárd forint értékben. Ez a rendelkezésre álló teljes összeg 71 százaléka. Mindez az jelenti, hogy az előző negyedévhez képest 59 százalékkal nőtt a szerződéskötések száma, a kifizetett összeg pedig 500 milliárd forinttal növekedett.

Hangsúlyozta azt is, hogy igazán most pörögtek fel ezek a pályázatok: a legnépszerűbbek a gazdaságfejlesztéssel, illetve a közlekedési infrastruktúrával kapcsolatos programok. Hozzátette, hogy idén szeptember 30-ig 74 ezer pályázat érkezett be az illetékes szervekhez, ami 25 százalékos növekedést jelent az előző negyedévhez képest.

Heves megye élen jár az uniós pályázatok kiírásában

Örömteli hír, hogy a kimutatások szerint Heves megye az élmezőnyben foglal helyet a pályázatok tekintetében, de a cél az, hogy tovább javítsuk eredményességünket – fejtette ki Nyitrai Zsolt.

Habis László polgármester úgy fogalmazott, a három szerződés révén több mint 2,2 milliárd forintos fejlesztési forráshoz jutnak. A három szerződésből kettő – összesen 440 millió forint értékben – a városi egészségügyi alapellátás feltételeinek javítását célozza. A harmadik, 1,8 milliárdos fejlesztési szerződés a belváros déli részének rehabilitációját foglalja magában.

Utóbbi része lesz egyebek mellett a Líceum előtti Eszterházy tér felújítása és két belvárosi tömb belső rehabilitációja is. Három középület, így az egykori helyőrségi otthon, a könyvtárnak otthont adó Nagypréposti palota és Lenkey János honvéd tábornoknak a város által korábban már megvásárolt, elhanyagolt állapotban lévő szülőháza szintén megújul. A város jövőre ünnepli a tábornok születésének 210. évfordulóját, a házban – Nyitrai Zsolt kezdeményezésére – a szabadságeszményt bemutató emlékhelyet alakítanak ki.

Zay Ferenc, a Magyar Államkincstár Heves megyei igazgatója felidézte: Eger részére jelenleg 13,450 milliárd forintos támogatási keret áll rendelkezésre, amelyre a város eddig 24 kérelmet nyújtott be.