Május 25-e az Erzsébet-program megvédéséről is szól

Az európai parlamenti választás az Erzsébet-program megvédéséről is szól – mondta a Fidesz társadalmi kapcsolatokért felelős igazgatója Budapesten.

Nyitrai Zsolt – egy a fogyatékossággal élő embereket támogató hazai és európai rendszer helyzetét ismertető tanulmánykötet bemutatóján – Európa egyik legsikeresebb szociális programjának nevezte az üdülési, pihenési lehetőséget biztosító magyarországi rendszert. Úgy értékelte, hogy az EU többi országában is hasonló programokat kellene bevezetni.

Arra hívta fel a figyelmet, hogy eddig már több mint 250 ezren vehettek részt az Erzsébet-programban, köztük 100 ezer gyerek, illetve 6 ezernél több fogyatékossággal élő.

A Fidesz politikusa gratulált a tanulmánykötet írásában részt vevő Kósa Ádámnak, az Európai Parlament (EP) egyetlen siket képviselőjének, aki ottani megjelenésével és jelnyelvi felszólalásával “történelmet írt”, és reményét fejezte ki, hogy a Fidesz-KDNP listáján induló politikus folytathatja érdekképviseleti munkáját a következő öt évben is.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a fogyatékossággal élőket érintő területen a most lezárult kormányzati ciklusban gyökeres változások történtek jó irányba Soltész Miklós szociális és családügyért felelős államtitkár vezetésével.

Kitért arra is, hogy az országgyűlési választás előtt több ígéretet tettek, így például azt, hogy szeptembertől a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen egy a fogyatékossággal élők iránt “érzékenyítő” tantárgyat indítanak el. Hozzátette: a tantervet, azt, hogy mire kell fókuszálni az előadásokon, az érintett szervezetek határozhatják meg. Elmondta azt is, egy másik ígéretüknek, a jelnyelvi pótlék bevezetésének előkészítését is megkezdték már.

Kósa Ádám jelnyelven azt közölte, hogy a tanulmánykötet helyzetképet ad a fogyatékosokat érintő hazai és európai rendszerről és arról, mi az, amin az érdekükben változtatni kell, és mi az, amit szeretnének elérni.

A kötet előszavában arról írt: Magyarországon mintegy 600 ezer, az Európai Unióban pedig összesen mintegy 80 millió fogyatékossággal élő ember él, és reményét fejezte ki, hogy a tanulmánykötetben összegzett javaslatok az érintettek életét, helyzetét tovább javíthatják.

Emlékeztetett arra, hogy amikor a Fidesz-KDNP 2009-ben az EP-listán jelölte, ezzel megkapta a lehetőséget arra, hogy az ország egyik legnagyobb hátrányos helyzetű társadalmi csoportjának, a fogyatékosoknak az érdekeit európai szinten megjelenítse.

Közölte, a “semmit rólunk nélkülünk” elvet azóta is csak a Fidesz-KDNP képviseli Magyarországon és az Európai Unióban. Utalt arra, hogy az Országgyűlésben is van a Fidesznek mozgáskorlátozott és hallássérült képviselője is. Hozzátette: szomorúnak tartja, hogy más pártok nem követték ezt a kedvező példát, pedig szerinte “a politikai sokszínűségnek a fogyatékosügyben is helye van, és az lenne az egészséges, ha más pártok is felvállalnák ezt a nehéz politikai döntést”.

Soltész Miklós arra hívta fel a figyelmet, hogy már tíz éve kezdtek szakmai és politikai párbeszédet szervezetekkel arról, hogyan tudnák az általuk képviselt fogyatékossággal élő emberek, csoportok helyzetét megkönnyíteni, azon javítani.

Az államtitkár a rendezvényen mindenkit arra biztatott, támogassa az EP-választáson a Fidesz-KDNP listáját, mert Kósa Ádámnak minden reménye megvan arra, hogy újabb öt évig képviselje Magyarországot, valamint a fogyatékossággal élők ügyeit Brüsszelben.

A kötet tanulmányainak és javaslatainak készítői között voltak a fogyatékos emberek ügyét képviselő legnagyobb érdekképviseleti szervezetek; az Autisták Országos Szövetsége, az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége, valamint a Siketvakok Országos Egyesülete.