Egerszóláton, Ostoroson és Felsőtárkányban mondott ünnepi beszédet az 1848-as forradalom és szabadságharc hőseire emlékezve Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő, a Fidesz Heves megyei elnöke.

Köszöntőjében Nyitrai Zsolt arra emlékeztetett, hogy 1848 márciusa a polgárosodás hajnala volt, amely bevilágította a nemzeti szuverenitás útját. A márciusi ifjúság ekkor fogalmazta meg hazánk, Magyarország örökös jövőképét a jövő örököseinek: a magyar szellemi köntösre méretezett egyetemes emberi eszméket.

A forradalom mély nyomot hagyott bennünk, ezért is viseljük büszkén ma a kokárdát, hiszen mi, magyarok szabadságszerető nép vagyunk, legyen szó Rákócziról, 1848-ról, 1956-ról vagy a rendszerváltoztatásról – tett hozzá.

Az 1848-as forradalom a hittel kezdődött – folytatta Nyitrai Zsolt -, hiszen a magyarok hittek abban, hogy Magyarország megáll a saját lábán és ér annyit, mint más nemzet. Ugyanakkor a márciusi hősök nemcsak a szabadságért küzdöttek akkor, hanem mindazokért a jogokért, amelyek Európa bármely más nemzetét megillették. Tudták, joguk van a szabadsághoz és az önbecsüléshez és azt is, hogy mindez felelősséggel és munkával jár. Egyértelmű volt számukra: a nemzet csak úgy maradhat meg, ha a magyar földet magyar emberek művelik, s hogy annak a nemzetnek nincs jövője, amely feléli azt, amely hitelből tengeti életét ahelyett, hogy keményen dolgozna. Megértették: Magyarország akkor teljesíthet jobban, ha mindenki ereje szerint kiveszi a részét a közös terhekből. Így lehet csak igazán szabad Magyarország, és ezért senki nem fog helyettük kiállni. Ezeket a mai is érvényes üzeneteket meg kell hallanunk! – hangsúlyozta a képviselő.

A jelen feladatairól szólva a szónok kijelentette: egyetlen közös, felülírhatatlan célunk van, hogy a magyar fejlődés ne forduljon zsákutcába, úgy kell modernizálni, hogy kulturális tudatunk ne sérüljön. „Ez korunk nagy feladata, s vélhetően ez lesz a jövőben is a magyarságra váró legfőbb kihívás, mint ahogy ez volt a reformkor nagy dilemmája is.” – hangsúlyozta.

Most, 2014-ben újra választás előtt állunk. Magyarországnak ma újra el kell döntenie, hogy hagyja vagy nem hagyja újra elvenni hitét és önbecsülését, előre vagy hátra megy – mondta Nyitrai Zsolt.