Nagy segítséget kaptak a méhészek

Soha nem látott mértékű lehetőség van a méhészek kezében a fejlesztések végrehajtásához.

A méhészek, ahogyan az agrár ágazat minden szereplője, számos kockázat és nehézség között végzik mindennapi munkájukat. Magyarország Kormányának célja, hogy hatékony segítséget nyújtson a méhészek számára is. Ennek érdekében bővült a Magyar Méhészeti Nemzeti Programból igényelhető támogatások köre és megmarad a nemrégen bevezetett méhegészségügyi támogatás. A kormány által háromszorosára növelt vidékfejlesztési forrásoknak köszönhetően, soha nem látott mértékű lehetőség van a méhészek kezében is fejlesztések végrehajtására. 

Nyitrai Zsolt, a miniszterelnök főtanácsadója és Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) elnöke erről folytatott egyeztetést. Nyitrai Zsolt kiemelte: az elmúlt évtizedben számos intézkedéssel segítették a méhészeket, amellyel a magyar méhészek versenyképessége egyaránt javult idehaza és világszerte. A Magyar Méhészeti Nemzeti Program hároméves ciklusainak támogatási kerete folyamatosan emelkedik. A 2020 és 2022 közötti időszakban már mintegy 8 milliárd forint együttes hazai és uniós támogatási forrás áll rendelkezésre, ami az előző ciklushoz képest több mint 50%-os többlettámogatás biztosítását teszi lehetővé. A magyarországi méhegészségügyi hálózat munkája nemzetközi szinten is kimagasló, közel 1000 méhész részesült méhegészségügyi képzésben. 

Nyitrai Zsolt miniszterelnöki főtanácsadó és Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke.

Bross Péter elmondta, hogy a méhészek a többi gazdálkodóhoz képest is egyedülálló mértékig részesülhetnek személyi jövedelemadó-mentességben. Magyarország ugyanis Európában egyedülálló módon bevezette idén a méh állatjóléti támogatást. A 3 éves program keretében összesen 10 milliárd forint forrás áll a méhészek rendelkezésére. Mindketten egyetértettek abban, hogy az elmúlt évek intézkedései segítették a hazai mézfogyasztás növekedését, ennek köszönhetően mára már több mint egy kiló mézet fogyasztunk fejenként éves szinten. Továbbra is szükségesnek látják a határozott fellépést Brüsszelben a mézhamisítás visszaszorítása érdekében. Az Európai Bizottság 2021 októberében ígéretet tett a mézkeverékek származásjelölési előírásainak felülvizsgálatára. Magyar kezdeményezésre megkezdődött a hatályos Mézdirektíva módosítása is, amelynek célja többek között az elfogadhatatlan méhészeti technológiák felszámolása. A cél az, hogy ne lehessen éretlen mézet elvenni a méhektől, és azt mesterségesen besűrítve a piacra juttatni. 

Mindketten egyetértenek abban, hogy a közös munkát folytatni kell, ezért az Agrárminisztériummal közösen előkészítik a korábbi együttműködési megállapodás megújítását.