Orbán Viktor kormányfő több tízmilliárdos fejlesztésekről tárgyalt Egerben Habis László polgármesterrel és Nyitrai Zsolttal, a város országgyűlési képviselőjével. Megszületett a megállapodás arról, hogy négysávos autóút köti össze 2018-ra Egert az M3-as autópályával.


(TV Eger)

A megállapodást Orbán Viktor és Habis László írta alá. Közös sajtótájékoztatójukon a kormányfő elmondta: az új összekötő út megépítésén túl  a megállapodásnak része az is, hogy az egri uszodát 6,3 milliárd forintból nemzeti úszó- és vízilabdaközponttá fejlesztik. Emellett – a már zajló rekonstrukciókon túlmenően – 6 milliárd forintból folytatódik az egri vár fejlesztése is.

Megállapodás született továbbá arról, hogy a MÁV átad Egernek egy 9 hektáros terület, hogy abból ipari park lehessen, amely a város saját területeivel együtt 20 hektáros lehet majd – ismertette Orbán Viktor.
Az összesen mintegy 50 milliárd forint értékű fejlesztési programról a kormányfő azt mondta, hogy a város legújabb kori történetének talán egyik legjobb megállapodását kötötte meg. Rámutatott: az egriek és a város térségében élők érdekeit szolgáló megállapodás a soproni után a második a „Modern városok” programban.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a világban zajló változások nyomán 4-5 év múlva nem fogunk ráismerni arra a közegre, amelyben ma élünk. Kézzelfogható jelei lesznek ennek a változásnak a világgazdaságban, a világ külpolitikai rendszerében, a fejlesztéspolitikában és az oktatáspolitikában is.
“Ha mi, magyarok nem hozunk létre új gazdaságpolitikát, ha nem tesszük világossá, hogy újfajta külpolitikára van szükségünk, ha nem korszerűsítjük az oktatási rendszerünket, akkor Magyarországot ebben a most formálódó világban nem lehet sikerre vinni” – mondta.

Kifejtette: a vidéki Magyarország fejlődésének kulcsa a vidéki városokban van. Erős vidéki városok nélkül nem lesznek erősek a falvak sem, ezért vidéki erőcentrumokat kell létrehozni – tette hozzá.

Habis László  polgármester arról beszélt, hogy Eger a hősiesség, a helytállás és a hazaszeretet városa. Felidézte: tavaly december óta az egri vár nemzeti emlékhellyé vált a parlament döntése nyomán.
Emlékeztetett: a kormány átvállalta a város 8 milliárd forintos adósságállományát lehetővé téve ezzel a még ambiciózusabb tervek megfogalmazását.

A miniszterelnök – akit elkísért Egerbe mások mellett Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és L. Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára is – meglátogatta a Bitskey Aladár Uszodát, ahol találkozott több, olimpiai bajnokságot nyert egri vízipólóssal, majd eszmecserét folytatott az Egri borvidék borászainak képviselőivel is.

Orbán Viktor a napfényes időt kihasználva rövid sétát tett Eger belvárosában, s elbeszélgetett a járókelőkkel is. Az uszodánál egy kéményseprővel, a Dobó téren pedig egy hölggyel váltott néhány szót a miniszterelnök.

Nyitrai Zsolt a dokumentum aláírását követően elmondta: Eger városa és a kormány történelmi jelentőségű megállapodást kötött, amely kivételes lehetőségeket kínál a megyeszékhely lakói számára.