Az állami adósságátvállalás 4 milliárdos pluszt jelent Eger városának, s mindez a fejlesztések felgyorsítását eredményezheti – hangzott el a megyeszékhely idei költségvetéséről tartott sajtótájékoztatón, amelynek helyszíne az Egri Polgárok Háza volt.

(a TV Eger felvétele)

Herman István, a Heves Megyei Közgyűlés kormányzati kapcsolatokért felelős alelnöke bevezetőjében elmondta: 2013 komoly változást hozott a közigazgatási rendszerben. Magyarországon az önkormányzatiság, valamint a közigazgatás különböző szintjei korábban teljesen összekeveredtek, kialakult egy áttekinthetetlen, zavaros keresztfinanszírozás.

Hozzátette: a kormány most rendet vágott, megszüntette a káoszt, és ez azt jelenti, hogy a jövőben a helyi ügyek valóban a helyi önkormányzat kezébe tartoznak majd. Ennek első lépéseként a kormány kiszabadította a hitelcsapdából az önkormányzatokat, így azok levegőhöz jutottak, s mostantól képesek önálló, helyi fejlesztésekbe kezdeni. Eger is jól járt az adósságátvállalással, és jól jött az a plusz egymilliárd forint is, melyet a kormány döntése értelmében 2012 végén kapott a város.

Martonné Adler Ildikó önkormányzati képviselő, a Fidesz egri szervezetének elnöke kijelentette: az idei évet új lendülettel kezdik. Az egri Fidesz modern, vállalkozásbarát, zöld, egészséges, sportos várost akar, ehhez mérten fogalmazzák meg módosító javaslataikat a költségvetéshez. Ennek érdekében meghirdetik a “2013: Több szolgáltatás az egrieknek” nevű programot.

Az Egri Polgárok Házának megnyitásával bebizonyítottuk – tette hozzá Martonné Adler Ildikó -, hogy számunkra fontos a párbeszéd, a közvetlen kapcsolat, ugyanakkor hiszünk abban is, hogy a helyi gazdasági szereplők bevonásával a javaslataink új lendületet adnak városunknak.

Végül bejelentette, hogy a következő napokban, hetekben a Fidesz képviselői és szakértői ismertetik a város lakosságával a költségvetési módosító javaslatok pontos tartalmát.

Csathó Csaba, az Önkormányzat költségvetési bizottságának elnöke arról szólt, hogy a most is zajló tárgyalások szerint Eger adósságának 50 százalékát engedik el, ami 4 milliárdos pénzügyi könnyítést jelent, tehát ennyivel több pénz jut a különböző pályázatok folytatására. Egyben reméli, hogy még ennél is jobb pozíciót érhet el a város a további egyeztetések során.

A bizottsági elnök hangsúlyozta azt is: Eger az idei évre is hiány nélküli költségvetést tervezett, ám továbbra is fontosnak tartják a tartalékképzést, ezért a 13 milliárdos főösszeg 0,4 százalékát erre a célra különítették el.

A szűkülő bevételeket pedig úgy kívánják kompenzálni, hogy a város fő bevételét jelentő iparűzési adó növelésének érdekében a vállalkozásokat segítő programot dolgoznak ki a közeljövőben.