Átadták az idei Gyurós Tibor-díjakat

[@ 10.06.10.] Tizenharmadik alkalommal adták át az Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) által alapított díjat, amellyel minden évben az infokommunikációs szektor kiemelkedő teljesítményt nyújtó vállalatvezetőit és fiatal tehetségeit ismerik el. A díjakat Laufer Tamás, az IVSZ elnöke, Dr. Nyitrai Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációs államtitkára és Dr. Detrekői Ákos, a Bíráló Bizottság elnöke, NHIT elnök adta át.

Nyitrai Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára köszöntőjében hangsúlyozta: a minisztérium azért jött létre, hogy Fellegi Tamás vezetésével egy központú irányítása legyen az állami vagyongazdálkodásnak, fejlesztéseknek, forráselosztásnak, egy helyen legyen a közlekedés ügye és az energiapolitika.

Az Infokommunikációs Államtitkárság felel a kormányzati informatikai rendszerek működtetésért és fejlesztéséért, az elektronikus hírközlésért, a frekvencia- gazdálkodásért, az audiovizuális média szabályozásáért valamint a magyar postaügyért.

Az államtitkár elmondta, hogy jelenleg folyik a cégek, háttérintézmények átvilágítása és hamarosan nyilvánosságra hoznak egy fehér könyvet az elmúlt években ezen a területen tapasztalt kormányzati felelőtlenségről.

“A Nemzeti Ügyek Kormánya az infokommunikáció területén is partnerséget kínál a magyar kis- és közepes vállalkozásoknak, egyetértésben a hazánkban működő multicégekkel.”- zárta gondolatait Nyitrai Zsolt.

Dr. Schvarcz Zoltán lett az Év Informatikai Cégvezetője

A neves gazdasági és informatikai szakemberekből valamint a sajtó jeles képviselőiből álló zsűri az IKT szektor szakembereinek jelölései alapján választotta ki a pályázatot benyújtó szakemberek közül “Az Év Informatikai Cégvezetőjét” és “Az Év Fiatal Informatikai Vállalkozóját”.

Az előbbi elismerést idén Dr. Schvarcz Zoltán, az XAPT Hungary Kft. ügyvezető igazgatója kapta, aki alapítóként közel 10 éve irányítja a céget.
Az alapítástól eltelt egy évtizedben az XAPT egy közel 100 főt foglalkoztató, az integrált vállalatirányítási rendszerek között Magyarországon jelentős piaci részesedéssel rendelkező, és a globális piacon is elismert céggé fejlődött. 2009-ben a cég csatlakozott az osztrák New Frontier Holding GmbH csoporthoz azzal a céllal, hogy további forrásokat és lehetőségeket kapjon a nemzetközi növekedéshez. Ebből következően az XAPT Hungary Kft. számára a 2009. év során a legfontosabb feladatok a hazai és nemzetközi piacbővítéshez, saját iparági fejlesztések készítéséhez és a Microsofttal való nemzetközi együttműködés szélesítéséhez kapcsolódtak. Az év során a már meglévő kanadai leányvállalatuk mellett megalapították leányvállalatunkat az Amerikai Egyesült Államokban is. Leányvállalataikkal nagy értékű projekteket valósítottak meg Kanadában és az Egyesült Államokban, valamint partnereikkel közösen a Közel- és Távol keleten, továbbá több európai országban. Közel 20 országban működik az általuk bevezetett rendszer vagy az általunk készített fejlesztés. Árbevételünk jelentős része exportból származik.

Az XAPT felkerült a Deloitte Fast 50 listára, a közép-kelet-európai régió 50 legdinamikusabban fejlődő technológiai vállalkozásainak rangsorába. A rangsorban a 36. helyen áll.

Schvarcz Zoltán legjelentősebb személyes eredményének azt tartja, hogy olyan stratégia mentén sikerült az XAPT Hungary Kft-t fejleszteni és vezetni, ami az elmúlt 10 évben töretlen fejlődést eredményezett és megteremtette az alapjait a további fejlődésnek és regionális terjeszkedésnek.

Az Év Fiatal Informatikai Vállalkozója címet Varga Tamás, a Carnation Zrt. fejlesztési igazgatója kapta.

Varga Tamás 2007 januárjában csatlakozott a Carnation csapatához, feladata a fejlesztési divízió operatív vezetésén túl a cég technológiai és fejlesztési stratégiájának kézben tartása, valamint a tanácsadók és ügyfelek támogatása technológiai szakértőként.
2009 januárjától a Carnation tagja a MEFIT kuratóriumának, Varga Tamás személyében aktívan közreműködött a Titán program részleteinek kidolgozásában valamint az IVSZ és a MEFIT szervezésében 2010 elején lezajlott e-Skills országos rendezvénysorozatban is. 2009 áprilisában közreműködésével a Carnation belépett a Mobilitás és Multimédia Klaszterbe (MMKlaszter), amely a magyarországi mobil- és multimédiás technológiák szereplőinek és a hazai kutatás-fejlesztési kapacitás összefogására, valamint – e kapacitásra alapozva – a hazai találmányok (világ)piaci bevezetésére jött létre. 2009 első negyedévében személyes irányításával elérték, hogy a cég 20 fős technológiai csapatában mindenki legalább egy nemzetközi minősítéssel rendelkezik.
2009 tavaszán Londonban a Sitecore CMS elismert oktatójává vált, melyet elsőként sikerült megszerezni nem Sitecore alkalmazottnak. 2009-ben munkájuk elismeréseként átvehették a Sitecore Site of The Year díjat is a 2008-as Labdarúgó EB és az Olimpiai híreket és videókat kiszolgáló telesport.hu weboldal fejlesztésért és üzemeltetéséért.

Varga Tamás a sok nemzetközi és hazai elismerés mellett legnagyobb eredményének a Mobilitás és Multimédia Klaszterben folytatott aktív munkájának gyümölcsét, a két nyertes Európai Uniós pályázatot tartja. A “Komplex multimédiás alkalmazáscsomag kifejlesztése mobilinternetre és a hozzá kapcsolódó internetes fejlesztések” és az “MSL Accessibility jelnyelvi digitális akadálymentesítő keretrendszer fejlesztése” pályázatok összesen több mint 580 millió Ft támogatást kaptak, és a projektek összértéke eléri az 1,2 milliárd Ft-ot.
Egyetlen magyar full-service ügynökségként, a Carnation ismét felkerült a Deloitte Fast 50 listára, a közép-kelet-európai régió 50 legdinamikusabban fejlődő technológiai vállalkozásainak rangsorába. A rangsorban a Carnation a 24. helyen áll.

A Gyurós Tibor-díjról

A díjat az IVSZ 1997-ben alapította – melyet 2001 óta minden évben – tragikus repülőgép balesetben elhunyt akkori elnökének, Gyurós Tibor emlékének szentel. “Az Év Informatikai Vezetője” és “Az Év Fiatal Informatikai Vállalkozója” pályázat mára már az iparág szép hagyományává vált: a díjban minden évben olyan kiemelkedő szakemberek részesültek, akik kimagasló eredményességgel vezetik saját vállalatukat és tevékenységükkel jelentős mértékben hozzájárulnak a hazai informatika fejlődéséhez. A díjazottak közül számos informatikai szakember ma már nem csak a hazánk, hanem a régió IKT iparágának aktív formálója és meghatározó alakja.