Bringázik a család: egyre több a kerékpárút

Egyre népszerűbbé válik a bringázás hazánkban és Egerben is, ezért tovább kell folytatni a közlekedési infrastruktúra fejlesztését – jelentette ki az Érsekkertben megrendezett Bringázik a család rendezvény megnyitóján Nyitrai Zsolt.

TV Eger

Eger és térsége országgyűlési képviselője elmondta, hogy az utóbbi időszakban jelentősen megnőtt a kerékpárral közlekedők száma: sokan sportolás céljából kerekeznek, míg mások közlekedési eszközként használják – például a napi munkába járáshoz – a biciklit, ami egy környezetbarát utazási forma.

Szólt arról is, hogy 2007-2014-es uniós ciklusban több mint 1000 kilométernyi kerékpárút épült Magyarországon uniós forrásból, több száz kilométernyi pedig hazai költségvetési pénzből. A munkálatok folytatódnak, ugyanakkor ezeknek az utaknak a működtetésére is nagy figyelmet kell fordítani, ezért született meg a kormányhatározat arról, hogy az országos és regionális szempontból stratégiailag fontos kerékpárutakat a jövőben a Magyar Közút tartja majd fenn ezzel is csökkentve az érintett önkormányzatok terheit.

Bringázik a család: egyre több a kerékpárút

Mivel a kormányzat szeretné felgyorsítani a kerékpárutak fejlesztését, úgy döntött, hogy egyes építkezéseket kiemelt beruházásként kezel majd, hogy ezzel gyorsabbá tegye az úthálózat bővítését – jelentette be Nyitrai Zsolt miniszteri biztos.

Hangsúlyozta, Magyarországon az emberek 22 százalékának elsődleges közlekedési eszköze a kerékpár, ami egy kedvező adat, ezzel az aránnyal ugyanis az unióban a harmadik helyen állunk. A Bejárható Magyarország programnak is igen fontos pillére a bringázás, de azt is fontos fejlemény, hogy néhány hónapja Révész Máriusz személyében immár kormánybiztos foglalkozik a kerékpárosok ügyeivel – mondta.

Elmondhatjuk azt is – tette hozzá –, hogy Egerben 10 kilométernyi út épült meg, de megemlíthetjük az Egerszalók és Demjén közötti szakaszt, valamint megszületett a döntés arról, hogy a teljes Tisza-tó körbe biciklizhető lesz, ami 65 kilométernyi kerékpárutat jelent. Eger kapcsán is megvannak a tervek: a Kertész, a Kistályai úton, illetve a Kossuth utcában épülhetnek meg az új utak.

További feladat, hogy az Eger és Egerszalók közötti, a még hiányzó szakasz is elkészüljön a közeljövőben. Mindez azt jelenti, hogy hamarosan Egert és környékét is körbe lehet majd biciklizni, méghozzá biztonságosan – hangsúlyozta.

Örömteli fejlemény – mondta -, hogy egyre több közösség alakul a bringázás szeretete miatt, közülük is ki kell emelni a mai nap szervezőjét, az Egri Hegyikerékpáros Egyesületet, amely akár 800 embert is megmozgat a rendezvények, akciók alkalmával. Az országgyűlési képviselő megköszönte a szervezőmunkát a Heves megyei Balesetvédelmi Bizottság szakembereinek is, akik a szakmai felelősei ennek a napnak s vigyáznak arra, hogy a kerékpározás minél biztonságosabb legyen.

Kelemen Balázs, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium projektmenedzsere arról beszélt, hogy egy uniós vállalás szerint néhány éven belül a felére kell csökkennie a halálos balesetek számának, a kerékpárutak építése pedig nagyon fontos eleme ennek a célkitűzésnek.