Eger – Budapest: gyorsabban, kényelmesebben

A Magyar Kormány május 11-i ülésén kiemelt projektként nevesítette az Egert az M3-as autópályával összekötő út első ütemét – jelentette be sajtótájékoztatón csütörtökön Egerben dr. Nyitrai Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára.

A program „kiemeltsége” gyors ütemezést jelent, amely a nemzetgazdaság szempontjából fontos fejlesztéseket illeti meg – szögezte le Nyitrai. Az idén induló első ütem összköltsége több mint 960 millió forint, a beruházás során a füzesabonyi körforgalomtól Maklárig vezető szakaszt kiszélesítik, teherbírását növelik, s ez a projekt a tervezett Maklár-Andornaktálya elkerülő úttal együtt alkotja a jövőbeni 251-es számú főutat, amely a jelenleginél magasabb színvonalú, rövidebb kapcsolatot biztosít az M3-as és Eger között. A fejlesztés javítja a térségben a foglalkoztatottságot, jóval gyorsabb, komfortosabb elérést biztosít a főváros és Eger között.

A Kormány ígérete szerint ebben a ciklusban teljes hosszban megépülő összekötő út a patak nyomvonalához illeszkedik, elkerül minden települést és a vasutat is, az autósok számára jól tervezhető közlekedést biztosít majd.

Habis László polgármester, országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy a politikusok számára is nagyon fontos a sikerélmény, s az M3-as kapcsolat ügyében ilyen sikeres történetről beszélhetünk. Hasonló tervek már 35 évvel ezelőtt is megfogalmazódtak, sőt a Révai Lexikon 1936-os kiadása is arról írt, hogy Eger gyönyörű és jó adottságokkal rendelkező város, de hátránya, hogy mellékvonalon fekszik. Hosszú folyamat eredménye, hogy szerdán a Kabinet döntésével hivatalossá vált mindaz, ami a Parlamentben április 23-án a képviselői interpellációjára adott válaszban elhangzott. Habis László hozzáfűzte: a gyorsforgalmi úttá fejleszthető összekötő úttal Eger közvetlenül kapcsolódik majd a sztrádához, s ez az ipar, a turizmus szempontjából is nagy előrelépés.

Szabó Róbert, a Heves Megyei Közgyűlés elnöke kiemelte: a megye fejlődési pályára lépett, lassan behozza eddigi lemaradásait. Az Eger és az M3-as közötti közvetlen kapcsolat a térségi települések számára is nagyon fontos. Zajterhelésük és átmenő forgalmuk is csökken a beruházások nyomán, s ezzel éppen a legnagyobb értéküket őrizhetik meg: polgáraikank és vendégeiknek Eger közelségében nyújthatnak nyugodt, csendes környezetet.

Horváth László megyei kormánymegbízott elmondta: a kormányivatalok legfontosabb feladata a területi államigazgatás újjászervezése. A mai örömteli bejelentéssel kapcsolatban mindenben segítik, támogatják majd a hivatalos ügymenetet, céljuk, hogy a projekt esetében is minimálisra csökkentsék a bürokratikus akadályokat.