Másfél milliárdos fejlesztés a megye szociális intézményeiben

Több mint másfél milliárd forint értékben valósultak meg energetikai fejlesztések a Heves megyei szociális intézményekben az elmúlt két évben a Környezet és Energia Operatív Program keretében, a záró rendezvényt pénteken tartották a Füzesabonyi Pszichiátriai és Szenvedélybetegek Otthonában. Nyitrai Zsolt Füzesabony országgyűlési képviselője újabb fejlesztést jelentett be az eseményen.

TV Eger

Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára arról beszélt, hogy a fejlesztések alapvetően meghatározzák a megye szociális ellátásának minőségét. Rámutatott: nem azért vették állami fenntartásba ezeket az intézményeket, hogy pusztán csak működtessék azokat, ez a minimális cél volt. „Az állami fenntartásnak a szociális ellátásban zászlóshajónak kell lennie. Be kell tudni mutatni, hogy a szociális biztonság feltételeinek garantálásán túl a napról napra való megújulás, az ellátás színvonalának folyamatos emelése adja az állami fenntartás valódi értelmét” – fogalmazott.

Czibere Károly hozzátette, a fejlesztések azt is üzenik, hogy a magyar kormány elkötelezett a szociális védelem rendszerének megújítása, a szolgáltatás színvonalának emelése mellett. Kifejtette: akkor lesz igazán eredményes ez a munka, ha az ott lakók nem csupán szállást találnak, hanem otthonra, menedékre lelnek azok között a falak között. Azt is mondta, hogy a fizikai megújulás mellett ugyanilyen fontos a humán infrastruktúra fejlesztése. A beruházások azt is üzenik, hogy érdemes a szociális ágazatban elhelyezkedni, mert a kormány nem hagyja lepusztulni az intézményeit, befektet a szolgáltatási struktúra jövőjébe és igyekszik megbecsülni a munkatársakat – hangsúlyozta.  Szabó Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára felidézte: komoly kihívást jelentett a Heves megyei szociális intézmények energetikai felújítását célzó KEOP-os (Környezet és Energia Operatív Program) pályázati csomag megvalósítása. Arról is beszélt, hogy a kormány kiemelten kezeli szociális területet. Csaknem 750 milliárd forintot kívánnak 2020-ig energetikai fejlesztésekre fordítani. Ez azt jelenti, hogy a szociális közintézmények a jövőben is számíthatnak beruházási forrásokra

Másfél milliárdos fejlesztés a megye szociális intézményeiben

Nyitrai Zsolt miniszteri biztos, Füzesabony országgyűlési képviselője azt hangsúlyozta: Nagy Csaba polgármester vezetésével igen nagy eredményeket értek el a településen, elkezdték a fejlődés programját, ezzel teljesítették a választási kampány során tett ígéretet.

A mai ünnepélyes átadás kapcsán szólni kell arról, hogy éppen a tegnapi napon Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter járt a városban abból az alkalomból, hogy a legnagyobb helyi foglalkoztató, a Pikopack Zrt. 500 millió forintot kapott a kormánytól, így segítve a cég új fejlesztését, amelynek révén több mint 30 munkahelyet teremtenek a városban. Ugyancsak Varga Mihállyal együtt írta alá a polgármester néhány hete azt a dokumentumot, amely Ipari Park Címet adományozott Füzesabonynak, ezzel is növelve az esélyét annak, hogy egyre több beruházó teremtsen munkalehetőséget a környékbeli emberek számára – tette hozzá.

Kitért arra is, hogy 150 milliót költhettek a Teleki Blanka Általános Iskola, 30 milliót pedig a Hétszínvirág Óvoda felújítására, s szintén 30 milliót két önkormányzati intézmény energetikai korszerűsítésére.

Elmondható tehát – folytatta a honatya-, hogy a kormány az elmúlt másfél év folyamán közel 300 millióval támogatta a várost, így Füzesabony 20 év egy helyben topogás után végre elindult a fejlődés útján.

A legújabb jó hír pedig az – jelentette be Nyitrai Zsolt-, hogy hosszú küzdelem után Füzesabony 900 millió forintos támogatást nyert el a város szennyvíztisztításának és elvezetésének korszerűsítésére.

Benedek István, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF) főigazgató-helyettese elmondta: a célunk az, hogy a lehető legjobb ellátást nyújtsunk, s ezért az intézményekben dolgozók tehetnek a legtöbbet, így nem mindegy, hogy milyen körülményeket teremtünk a dolgozók, valamint az ott lakók számára.