Nemzeti emlékhely lehet az egri vár

Az egri vár nemzeti emlékhellyé történő minősítését kezdeményezi Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő, a Fidesz megyei elnöke, valamint Habis László egri polgármester.

(Tv Eger)

Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő az egri vár projektnyitó rendezvényén jelentette be, hogy a nemzeti emlékhellyé való nyilvánítást kezdeményez, a végleges döntés pedig már a következő Országgyűlés feladata lesz.

A honatya elmondta, hogy a mostani, közel 2 milliárd forintos, nagyrészt vissza nem térítendő támogatású projekt tovább folytatja azt a több évtizedes munkát, amelynek célja az egri vár állagmegóvása, újjáépítése, a turisztikai szolgáltatások, attrakciók létrehozása, illetve modernizálása.

Mint ismert – folytatta Nyitrai Zsolt – 2012-ben már lezárult egy fontos szakasz a vár felújításában, egyebek mellett ekkor újult meg a főbejárat és a Varkoch-kapu, nemrégiben avatták fel a megszépült Gárdonyi-sírt, s folyik a Gárdony-ház teljes rekonstrukciója is. A vár turisztikai attrakcióinak fejlesztését célzó mostani program pedig tovább erősítheti a vár és Eger vonzerejét, s tovább növelheti az érdeklődést a hazai és a külföldi vendégek körében egyaránt.

Mindezek figyelembevételével jutottunk arra az elhatározásra – mondta a képviselő -, hogy kezdeményezzük az Országgyűlésben az egri vár nemzeti emlékhellyé történő nyilvánítását. Az eljárás feltétele, hogy első lépésben történelmi emlékhellyé kell minősíteni a várat, ám ez már megtörtént, így a hazai 42 történelmi emlékhely – ebbe a körbe tartozik a Corvin köz, az esztergomi vár, az Andrássy út 60. – között találhatjuk az egri várat is.

Nyitrai Zsolt hozzátette: fontos kritériumoknak kell megfelelni a törvény elfogadásához, így a nemzeti emlékhelynek a nemzet történelmének meghatározó jelentőséggel bíró helyszínének kell lennie, amely kifejezi a nemzet önképét, identitását, szimbolizálja a magyarság és a hazánkban élő nemzetiségek összetartozását, ugyanakkor alkalmas állami megemlékezések megtartására is.

Meggyőződésem, hogy az egri vár teljesíti ezeket az elvárásokat, és csatlakozhat a jelenlegi 12 nemzeti emlékhelyhez, melyek között olyan helyszíneket találunk, mint a Hősök tere, a Budai Várnegyed vagy az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark – mondta az országgyűlési képviselő.