Pedagógusok köszöntése Füzesabonyban

Elkerülhetetlen volt a köznevelés rendszerének átalakítása – mondta Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő a füzesabonyi pedagógusnapi ünnepségen.

(Füzesabonyi TV)

Pedagógusnap alkalmából köszöntötte a tanárokat Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő, aki ünnepi beszédében kijelentette: a köznevelésben dolgozó szakemberek az ország jövőjét alapozzák meg azzal, hogy olykor nehéz körülmények között felkészítik gyermekeinket a felnőtt korra, átadják számukra a tudást annak érdekében, hogy megállhassák helyüket az életben.

A kormány – folytatta a honatya – a kétharmados többség birtokában három évvel ezelőtt elhatározta, áttekinti a hazai oktatás rendszerét, s a tapasztalatok tanulmányozása során arra az elhatározásra jutott, hogy az átalakítás elengedhetetlen. Ugyanakkor tisztában voltak azzal is, hogy ez egy rendkívül bonyolult feladat, amit az is jelez, hogy a politikai családon belül is belső viták kísérték a folyamatot. Végül azonban a döntések pozitív változásokat hoztak: mintegy 80 jogszabályt alkottak, illetve módosítottak, új Nemzeti Alaptanterv és kerettanterv született a rendszer modernizációja során.

Ennek eredményeként 2748 önkormányzati oktatási intézmény került át a frissen megalakult Klebelsberg Intézményfenntartó Központhoz. Régebben ugyanis – tette hozzá -, az volt a gyakorlat, hogy az önkormányzatok az újonnan ráosztott feladatokhoz nem kaptak forrást, ám a struktúra megváltoztatásával, így a helyhatóságok hiteleinek átvállalásával, Heves megyében 11, 5 milliárdot fordított az állam az adósságok kiváltására, ezért kedvező folyamatok indulhattak el.

A nehéz gazdasági helyzet ellenére – hangsúlyozta Nyitrai Zsolt – az idén másfél milliárd forinttal nőtt a köznevelésre fordított pénz, 2010-től pedig 97 milliárd forintnyi uniós forrást kapott ez a fontos ágazat. Elmondta azt is, a kormány és a magyar polgárok közös sikere, hogy Brüsszel kilenc év után megszüntette a korlátozásokat jelentő túlzottdeficit- eljárást hazánk ellen, így a jövőben az emberek eddigi áldozatvállalásának köszönhetően az ország sokkal nagyobb mozgásteret kap a célok eléréséhez.

Az országgyűlési képviselő emlékeztetett, hogy a kormány bejelentette: a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ egy összegben utalja a 2013. január 1. és 2013. augusztus 31. közötti időszakra a központ alkalmazásában közalkalmazotti jogviszonyban foglalkoztatott pedagógusok, pedagógiai munkát segítő személyek, valamint technikai alkalmazottak béren kívüli juttatását.

A juttatásra az jogosult, aki 2012. december 31. napján közalkalmazotti jogviszonyban állt valamely, 2013. január 1-től a KLIK fenntartásába került köznevelési intézménnyel, és 2012-ben kollektív szerződés vagy egyedi munkáltatói döntés alapján béren kívüli juttatásban részesült.