Sikeres volt az Eszterházy Petíció

Az eredetileg tervezett tízezer helyett eddig már tizenkétezren írták alá az Eszterházy Petíciót, ennyien támogatják tehát azt a kezdeményezést, hogy az egri főiskola egyetemmé válhasson – jelentette be egri sajtótájékoztatóján Nyitrai Zsolt, megyei fejlesztésekért felelős miniszteri biztos, Eger és térsége országgyűlési képviselője.

TV Eger

Nyitrai Zsolt emlékeztetett: szeptember 9-én, az Eszterházy Károly Főiskola tanévnyitóján indította el a főiskola egyetemmé válásának közéleti párbeszédét, s hirdette meg az Eszterházy Petíciót. A cél az volt – folytatta -, hogy összegyűjtsenek tízezer aláírást, kikérjék az egri, az Eger környéki, a Heves megyei emberek véleményét és személyes hitvallását abban a kérdésben, hogy támogatják-e a főiskola egyetemmé válásának folyamatát.

 Sikeres volt az Eszterházy Petíció

Mint elmondta, a főiskola vezetése és a helyiek mellett egri kötődésű országos hírességek is kézjegyükkel tettek hitet az ügy mellett, hiszen aláírta az ívet a Kossuth-díjas Kovács Kati énekesnő, Kautzky Armand színművész és a háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, Kárpáti György is. Nem csupán szűkebb környezetünkben, de az egész országban sokan voltak, akik megértették, milyen fontos célt támogatnak.

Nyitrai Zsolt hozzátette: a mostanáig összegyűlt aláírások egy része interneten érkezett, jellemző, hogy rengeteg fiatal, köztük igen sok egri főiskolai hallgató állt ki az egyetemmé válás mellett. Mindez jól mutatja azt a fontos társadalmi kiállást, ami az Eszterházy Petíciót sikerre vitte. A honatya ezért köszönetet mondott azoknak az önkénteseknek, akik segítettek a kézjegyek összegyűjtésében, s természetesen azoknak is, akik személyes hitvallásukkal támogatták az ügyet, amely nem csupán Eger, de Heves megye, Gyöngyös, Jászberény, valamint Sárospatak számára is fontos.

A képviselő szólt arról is, hogy a kormány hamarosan napirendre tűzi ezt a kérdéskört, majd az Országgyűlés megszavazhatja a felsőoktatási törvény módosítását, benne az egri főiskola egyetemmé válását is. Az összegyűlt tizenkétezer aláírás nyomatékot ad a kezdeményezésnek s jelzi, hogy milyen nagy jelentőséggel bír az ügyek társadalmasítása, a folyamatos párbeszéd. Hozzátette azt is, hogy a jövőben helyi és országos ügyek kapcsán további kérdésekben is kikérik majd az emberek véleményét.