Kiemelt fontosságú az európai szélessáv elterjesztése

Nyitrai Zsolt infokommunikációért felelős államtitkár a magyar soros EU-elnökség képviseletében munkaebéden tárgyalt a Brit Kereskedelmi Kamara képviselőivel Brüsszelben. Az államtitkár a soros elnökség prioritásait ismertetve jelezte: Magyarország a távközlés területén is a párbeszéd és a konszenzuskeresés útját járja.

Nyitrai Zsolt államtitkár beszédében hangsúlyozta: gyors és átgondolt döntéseket kell hozni annak érdekében, hogy Európa az információs kor technológiai változásainak ne elszenvedője, hanem alakítója és haszonélvezője legyen. Hozzátette: Európa versenyképességének megőrzésében és gazdasági fellendülésének biztosításában kulcsszerepet játszik az infokommunikációs szektor.

A magyar soros elnökség jogalkotási prioritásai közé tartozik az európai Digitális Menetrendhez igazodva a szélessáv elterjedésének ösztönzése, melynek egyik eszköze a közös frekvencia-stratégia megalkotása.

A magyar EU-elnökség sikeressége nagymértékben hozzájárulhat ahhoz, hogy Európa polgárai minél nagyobb számban, minél nagyobb területen, egyre olcsóbb és egyre fejlettebb távközlési és informatikai szolgáltatásokhoz jussanak mind az állami, mind a piaci oldalon.

Ez azt jelenti, hogy a mai világban egyre meghatározóbb digitális szolgáltatások minden polgár életének a részévé válnak majd és mindezt teszik bárhol Európában: otthon, a munkahelyen, a vonaton de akár a hegyekben síelés közben is. Ebben nagy szerepe lehet a magyar EU-elnökségnek – emelte ki Nyitrai Zsolt.