Kiemelt figyelem a kritikus infrastruktúrák védelmére

Az Európai Bizottság pénteken ismertetett közleményével összhangban az Európai Unió soros elnökeként Magyarország is azt képviseli majd az április közepi, balatonfüredi Távközlési Miniszteri Konferencián, hogy a jövőben a mainál jóval nagyobb figyelmet kell biztosítani a kritikus információs infrastruktúrák védelmére Európában és az egész világon.

Ennek sikeréhez kiemelten fontosak a nemzetközi stratégiai partnerségek és a tagállamok közötti együttműködés, hiszen az egyes országokban található információs infrastruktúrák szorosan kapcsolódnak egymáshoz és kölcsönösen függenek egymástól. A gazdasági élet biztonságos működése és az állampolgárok érdekeinek védelme miatt mára kritikus kérdéssé vált az információs infrastruktúrák zavartalan működése. A magyar elnökség célja ezért az, hogy az infrastruktúrák védelme érdekében a tagállamok miniszterei folytassanak párbeszédet és a Tanács következtetések elfogadásával járuljon hozzá a terület fejlődéséhez.

Az európai polgárok sok esetben nem szívesen vagy csak fenntartásokkal használják az egyre kifinomultabb online alkalmazásokat (amelyek létrejötte a nagy sebességű hálózatok fejlődésének is köszönhető), hiszen nem feltétlenül érzik azt, hogy megbízhatnak a hálózatokban. Európának – így a magyar elnökségnek is – foglalkoznia kell a ’digitális bűnözés’ megelőzésével, válaszlépéseit az aktuális fenyegetettséghez mérten kell megterveznie. Ezzel párhuzamosan új kihívásokkal kell szembenézni az európai polgárok adatvédelemhez és magánélethez való alapvető jogainak védelme terén is.

Az internet mára mind az egyének, mind az európai gazdaság számára nélkülözhetetlen információs infrastruktúrává nőtte ki magát. Informatikai rendszereink és hálózataink ellenálló képességének és védelmének megfelelő korszerűsítése így összeurópai szinten is elengedhetetlen feladat. A minél szorosabb nemzetközi együttműködés ezen a területen kiemelten támogatandó. Európai és globális szinten is együttműködésre, közös fellépésre van szükség.

Ez a fő célkitűzése a magyar elnökség alatt a témában tervezett Távközlési Miniszteri Konferenciának és eszmecserének is, amelyet 2011. április 14-15-én, Balatonfüreden rendeznek meg. A találkozón a Bizottság magas rangú képviselőin és a tagállami minisztereken kívül többek között amerikai és japán döntéshozók is részt vesznek majd. A magyar elnökség Tanácsi következtetések elfogadását tervezi a témában a május 27-i Távközlési Tanácsülésen.

A konferenciáról további információ ITT található.