Összefogással Egerszalók jövőjéért

Varga István olyan polgármesterjelölt, aki tudása, kapcsolatrendszere miatt alkalmas személy a település vezetésére – jelentette ki Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti államtitkára a helyi lakossági fórumon.

Tőgyi Gábor halála miatt vasárnap időközi polgármesteri választásokat tartanak Egerszalókon. A lakossági fórumon Varga István, a Fidesz és a KDNP jelöltje köszöntötte a megjelenteket. Mint elmondta: nem üres ígéreteket, hanem megvalósítható programot ajánl a választópolgároknak. A település összefogásával, a civilek, az idősek, a fiatalok, a sportolók bevonásával, a megyei szervek és a kormány segítségével képzeli el a jövő feladatainak megvalósítását.

Tállai András államtitkár a vasárnapi választás kapcsán kifejtette, olyan polgármesterre van szüksége a településnek, aki tisztában van Egerszalók értékeivel, s megfelelő jövőképpel, valamint kidolgozott tervekkel rendelkezik. Vállalja a felelősséget annak érdekében, hogy a fejlődés útját kijelölje és megvalósítsa.

Utalva az önkormányzati rendszer átalakítására Tállai András szólt arról, hogy 2010 előtt eladósodott, a fizetőképesség határán tengődő önkormányzatokkal volt tele az ország, ám az új kormány hozzálátott az új önkormányzati rendszer kidolgozásához. Megszabadította a településeket az adósságtól, így szabad utat engedett a fejlesztéseknek, bevezette a feladatfinanszírozást, állami kezelésbe vette az oktatást és az egészségügyet csökkentve ezzel a települések terheit.

Tállai András a nemzetgazdasági tárca önkormányzati támogatásokért felelős államtitkára hangsúlyozta: a 2014-2020 közötti fejlesztési ciklus során vidékfejlesztésre a következő 5 és fél év alatt 5, 5 milliárd forint jut az önkormányzatoknak. Ugyanakkor változás, hogy immár a területi szereplők (így Eger, vagy a megyei önkormányzat) önálló forrást kapnak. Először felmérik a települések igényeit, a települési szereplők helyben dolgoznak ki egy programot, amely tartalmazza a fejlesztések tárgyát, helyét és idejét egészen a ciklus végéig. Ezután a szaktárca és a kormány hozza meg a végleges döntést a források elosztásáról.
Éppen ezért – folytatta – Egerszalóknak olyan polgármesterre van szüksége, aki rendelkezik a már említett tulajdonságokkal és jó kapcsolatrendszert épített ki egyebek mellett a megyei közgyűléssel, a térség országgyűlési képviselőjével, valamint a kormányzati szervekkel. Varga István pedig, aki a Fidesz és a KDNP jelöltje, ilyen ember – tette hozzá.

Nyitrai Zsolt, Egerszalók országgyűlési képviselője méltatta a közelmúltban elhunyt polgármester, Tőgyi Gábor munkásságát, akivel az évek során sikerül jó kapcsolatot kialakítania.
Varga István 10 pontos választási programja kapcsán elmondta: a legfontosabb beruházás most a kerékpárút megépítése, ami régi vágya a településnek, és amely meg is valósul a közeljövőben. Mint sikeres vállalkozó, aki ismeri a gazdaságot a polgármester összefogva a partnerekkel, eredményesen valósíthatja meg a fejlesztéseket, küzdeni tudása pedig sportolóként is megmutatkozott eddigi élete során. Mindezeken túl kiváló kapcsolatot épített ki a megyei intézményekkel, hatóságokkal, valamint az országos szervekkel is, de az sem véletlen, hogy szólapján olyan személyek ajánlják őt, mint Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Pokorni Zoltán polgármester, valamint a Tállai András, aki az imént biztosította támogatásáról a polgármester-jelöltet.

Varga István az egyetlen jelölt Egerszalókon, aki kapcsolatai révén folyamatosan egyeztet a kormánnyal, és a megyével a település fejlesztéséről. Mindenkit arra bíztatok, menjen el szavazni vasárnap, s voksoljon a Fidesz és a KDNP közös jelöltjére! – mondta Nyitrai Zsolt.