Digitális megújulás: Egyértelmű célok és párbeszéd az infokommunikációban

[Magyar Nemzet 10.11.08.] Teljes szélessávú lefedettség, felhasználóbarát e-közigazgatás, a távmunka és a távoktatás kereteinek megalkotása, valamint az infokommunikációs vállalkozások helyzetbe hozása – többek között ezekre a témákra fókuszál a Digitális Magyarország vitairat, amely a kormány infokommunikációs stratégiájának fő irányait vázolja. Nyitrai Zsolt államtitkár lapunknak hangsúlyozta: szemben a korábbi gyakorlattal, minden döntést szakmai konzultáció fog megelőzni.

Az elszámoltatási kormánybiztosnak is munkát ad az elmúlt nyolc év néhány kormányzati megrendelése: az Educatio nonprofit társaság 1,3 milliárd forintos vagyonvesztésének körülményeit fel kell tárni – említ egy példát a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) infokommunikációs államtitkára.

Nyitrai Zsolt tájékoztatása szerint új időszámítás kezdődött a magyar infopolitikában. Ennek kiindulópontja kettős: korábban elkészült a Fidesz Informatikai és Telekommunikációs Munkacsoportjának Fehér könyve, mely a szocialista-szabad demokrata kormányok mulasztásait és hibáit foglalja össze. A napokban pedig társadalmi vitára bocsátották a távlati célokról szóló Digitális Magyarország vitairatot, mely az új kormány cselekvési tervének alapjául szolgál. A vitairat mindenki számára elérhető a www.nfm.gov.hu oldalon.

Lezártuk azt a korszakot, ami az egymástól független fejlesztésekről, a felelőtlen pénzköltésről és a mutyizásról szólt. A szakma szereplőiben élénken él annak emléke, hogy az előző kormányok a fejük fölött, érdemi konzultáció nélkül hoztak döntéseket, a polgári kormány szakít ezzel a rossz gyakorlattal is.

Ennek jegyében még két hétig várjuk a Digitális Magyarország vitairattal kapcsolatos véleményeket az iktstrategia@nfm.gov.hu címre – tájékoztatott Nyitrai. Mint hangsúlyozta, a tervezet három fő pillére közül az első a magyarok esélyegyenlőségének megteremtésére és az életminőség emelésére, a második a vállalkozások versenyképességének növelésére és az innováció ösztönzésére, a harmadik pedig a hatékonyabb és olcsóbb állami működés érdekében az e-közigazgatási rendszer megteremtésére fókuszál. Az állami informatika, az állami és kormányzati hálózatok esetében mindehhez azonban elengedhetetlen egy jól szervezett, körültekintő konszolidáció és modernizáció – hangsúlyozta az NFM államtitkára.

A Digitális Magyarország vitairat számára az Európai Unió 2020-ig szóló digitális menetrendje jelenti a kapcsolódási pontot, mely egyebek között elvárja a tagállamoktól, hogy 2013-ra száz százalékos legyen a szélessávú internet lefedettsége. Az államtitkár ennek kapcsán megjegyezte: hazánknak kapóra jön az januárban kezdődő uniós elnökség, hiszen ekkor kerülnek terítékre olyan stratégiai fontosságú kérdések, mint az informatikai biztonság, vagy az egységes rádióspektrum politika.

– A fejlődés elkerülhetetlen, víziónk szerint konvergencia, egységesülés és átjárhatóság valósul meg a szolgáltatásokban, elmosódnak a határok az informatika, az elektronikus hírközlés és az audiovizuális média között, a szolgáltatások egyre mobilabb módon és egyre szélesebb sávon jutnak majd el a polgárokhoz – húzta alá Nyitrai Zsolt. Az internetről letölthető vitairatban csak érintőlegesen tárgyalt frekvenciagazdálkodás és szabályozás részleteit firtató kérdésünkre kifejtette: a szélessávú technológiai fejlődésnek a kormány nem gátat szabni kíván, hanem épp ellenkezőleg, ösztönözni akarja azt, ennek jegyében már folynak az előkészületek egy olyan struktúra kialakításáról, mely elősegíti a mobil szélessáv elterjedését.

A jelenlegi szabályozás alapján nem az adatforgalom, hanem az adótornyok száma után fizetnek a szolgáltatók az államkasszába, emiatt a távközlési cégeknek egyszerűen nem éri meg a most lefedetlen területekre infrastruktúrát telepíteni. Mindeközben európai összehasonlításban nagy lemaradásban vagyunk, tehát ezt a helyzetet orvosolnunk kell – fejtette ki az államtitkár.

A kormány ösztönző fellépése pont azért elkerülhetetlen, mert az infokommunikációs ágazat adja a nemzeti össztermék tíz százalékát, a GDP-növekedésnek negyedét, közvetlenül százezer, közvetetten még ugyanennyi embernek biztosít munkát és tízezer hazai vállalkozás számra jelent kapcsolódási pontot az ágazathoz: Nyitrai szerint ezért is indokolt, hogy az infokommunikáció kiemelt terület legyen.

Mi azonban már a tervezésnél is számítunk a szakma, a civil szervezetek, az állampolgárok és a nagy szolgáltatók véleményére. Ez az első olyan ágazati cselekvési terv, amit véleményezhetnek az érintettek – hangsúlyozta Nyitrai, aki ehhez hozzátette: a magyar kreativitás kibontakozásának legjobb terepe az infokommunikáció, és mi azt szeretnénk, ha Neumann János szülőföldjén föllelhetnénk a ma és a holnap Neumannjait, akiknek biztosítani akarjuk, hogy tudásukat és tehetségüket Magyarországon érvényesítsék.