Előremutató megoldás a Fesztiválkártya

Nyitrai Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért felelős államtitkára 2011. augusztus 12-én ellátogatott a budapesti Sziget Fesztiválra, ahol találkozott a rendezvény főszervezőjével, Gerendai Károllyal és többek között kipróbálta a fesztivál új, készpénzmentes szórakozást segítő Fesztiválkártyáját.

Az államtitkár ehhez kapcsolódva beszélt a közelmúltban lezárult uniós elektronikus fizetési és elszámolási rendszer pályázatról. Elmondta, május végétől országosan 278 okmányiroda kapcsolódott a programhoz a 30 ezer tranzakció értéke meghaladta a 180 millió forintot. Az elektronikus befizetéseknek köszönhetően jelentősen csökkent az állam költsége, a bankkártyát használó állampolgárok pedig időt takarítottak meg. Nyitrai Zsolt hozzátette, a kormányzati infokommunikációs stratégiához az államtitkárság számít a Sziget pénz nélküli fizetési rendszerének tapasztalataira.

Az államtitkár üdvözölte, hogy a szervezők mobilszolgáltatókkal együttműködve biztosítják a Hajógyári sziget területén a gyors mobilinternetezés lehetőségét és ezzel lehetővé teszik a legújabb mobileszközök minőségi felhasználását a külföldi és magyar résztvevők számára is. Nyitrai Zsolt elmondta: a Kormány kiemelt céljai tartozik, hogy olyan közeget teremtsen a mobilpiacon, amely idomul az újfajta fogyasztói igényekhez és támogatja az újgenerációs mobilmegoldások elterjedését. Ennek egyik legfontosabb eszköze az a frekvenciaszabályozás, amelynek kereteit nemrégiben alakította ki a Kormány – tette hozzá az államtitkár.

Nyitrai Zsolt elmondta: az idén debütáló Fesztiválkártya nagy technológiai előrelépés a rendezvény történetében, mert az egy előremutató infokommunikációs megoldáson keresztül teszi rugalmasabbá és kényelmesebbé a fesztiválozók életét. A technológiai újítás, amely felváltja a készpénzes fizetést a Sziget Fesztiválon, ugyanakkor pozitív üzenettel is bír a Szigetre ellátogató külföldi fiatalok számára, hiszen jelzi: a budapesti rendezvény információs infrastruktúráját tekintve is európai színvonalú.