Nemzeti emlékhely lett az egri vár

Ma az Országgyűlés megszavazta azt a törvényt, amelynek alapján nemzeti emlékhellyé nyilvánították az egri várat.

(TV Eger)

Nyitrai Zsolt ezt megelőzően, még hétfői sajtótájékoztatóján elmondta, kedden döntenek a képviselők a kulturális örökség védelméről szóló 2001. évi LXIV. törvény módosításáról. Eger országgyűlési képviselője emlékeztetett rá, Habis Lászlóval 2014. február 12-én kezdeményezték, hogy az egri várat az Országgyűlés nyilvánítsa nemzeti emlékhellyé.

Az egri vár egy szimbólum, a küzdeni akarás, az élni akarás, a magyar szabadság és a magyar siker szimbóluma – emelte ki Nyitrai Zsolt. Rámutatott, a Dobó István Vármúzeum az ország leglátogatottabb vidéki múzeuma. Szólt  arról is, hogy Habis Lászlóval közösen egyeztettek Orbán Viktor kormányfővel, Boross Péterrel, a nemzeti emlékhely és kegyeleti bizottság elnökével, valamint L. Simon László államtitkárral.

Szívünkben, lelkünkben az egri vár eddig is egyfajta nemzeti emlékhely volt, s most, hogy a nagy jelentőségű döntést meghozta az Országgyűlés, mindez immár törvénybe is foglaltatott – fogalmazott Habis László.

Eger polgármestere elmondta, végéhez közeledik a történelmi belváros rehabilitációja, amelyre több mint 5 milliárd forintot fordítottak. Jelentős munkálatok folynak a várban, több mint két milliárd forintból: megújul és új kiállításokkal gazdagodik a kazamata rendszer, helyreállítjuk a Szép-bástyát, valamint közműfelújítás is zajlik – sorolta.

Azon leszünk a jövőben is, hogy a jó gazda gondosságával kezeljük Egerben a műemlékeket – jelentette ki Habis László.

Puskás Imre kulturális örökségvédelemért felelős helyettes államtitkár kiemelte: a kulturális örökség védelméről szóló törvénymódosítás a kormány szemléletváltását tükrözi az örökségvédelem terén, amely a gazdasági szereplők, a tulajdonosok és az örökségvédelem érdekeinek összehangolására törekszik.