Hatszázmilliós támogatás Egernek

Az előzőző évekhez hasonlóan az év végén ismét rendkívüli támogatást kapott Eger. A szabad felhasználású forrást az önkormányzat által meghatározott célokra költheti a város – jelentette be a jó hírt Nyitrai Zsolt, Eger és térsége országgyűlési képviselője.

(TV Eger)

Nyitrai Zsolt elmondta az Országgyűlés által elfogadott költségvetés hatással van a Heves megyében élő polgárok napi életére is. Hozzátette: 2015 egyértelműen a bankok elszámoltatásának éve lesz, egy régóta húzódó probléma megoldását kezdik meg akkor, amikor az új törvények révén 1000 milliárd forintot, – bankok által jogtalanul elvett pénzt – juttatnak vissza a devizahiteleseknek, ennek következtében pedig átlagban 25-30 ezer forinttal csökkenhetnek jövőre a havi törlesztőrészletek.

Jó hír az is – folytatta -, hogy folytatódik a rezsicsökkentés, s a gyed-extra, valamint a családi adózás miatt javul a családok helyzete. Meg kell említeni, hogy az adósságkiváltás kapcsán 23 milliárdos hiteltől szabadultak meg a megye települései, Eger pedig 2012, valamint 2013 végén 1-1 milliárdos támogatást kapott a kormánytól.

Mindez azt jelenti, hogy a magyar kormány partnerként tekint Heves megyére, Egerre s az itt élőkre, ezt tükrözi az Országgyűlés által elfogadott jövő évi költségvetés s az a döntés, amelynek nyomán 574 millió forintos szabad felhasználású forrást kap a megyeszékhely – mondta Nyitrai Zsolt. Hozzátette azt is, hogy e támogatáson bokréta az az 50 millió forintos címkézett támogatás, amely a Szent Bernát Ciszterci templom felújítására fordítható.

Habis László egri polgármester szólt arról, hogy a belügyi, a fejlesztési tárca, valamint a miniszterelnökség képviselőivel történt egyeztetések után született meg ez a kormányzati döntés. Ennek nyomán a csökkentett munkaképességű embereket foglalkoztató Agria Humán Kft. teljes bankhitelállományát konszolidálják, ugyanakkor a közösségi közlekedésre és városüzemeltetési feladatokra is jut a pénzből.

Kós Ede templomigazgató arról szólt, hogy a feltárási munka során egy barokk-kori rétegre leltek, s a most érkezett támogatás révén ennek restaurálását is elkezdhetik.

Varga B. János, a Gárdonyi Géza Ciszterci Gimnázium igazgatója kijelentette, öröm számára, hogy az iskola alapításának 325. ünnepi évében érkezett ez az 50 milliós támogatás a kormánytól. Hangsúlyozta, hogy az intézmény célja, hogy hitükben erős, keresztény értelmiségi fiatalokat neveljenek, ez pedig az iskola és a templom közös feladata.