Kerekasztal a készülő építészeti törvényről

Közös egyeztetés a fogyatékossággal élőket képviselő szervezetekkel a magyar építészetről szóló törvényről.

Magyarország Kormányának stratégiai partnerei a fogyatékossággal élőket képviselő szervezetek, amelynek tükrében a fogyatékosságügyi kérdésekben mindig megkérdezik az érintettek véleményét, és igyekeznek figyelembe venni észrevételeiket a döntéseknél.

Magyarország az elmúlt években, évtizedben jelentős jogalkotási lépéseket tett a fogyatékossággal élő emberek életminőségének javítása, önálló életvitelének és társadalmi integrációjának elősegítése érdekében.

A „semmit rólunk, nélkülünk” elv érvényesülése, mint minden más területen, az akadálymentes környezet kialakításánál is elengedhetetlen. Ennek eredményeként a magyar építészetről szóló törvénnyel kapcsolatban kerekasztal-egyeztetést kezdeményezett Nyitrai Zsolt, a miniszterelnök főtanácsadója és Lánszki Regő építészeti államtitkár a fogyatékossággal élőket képviselő szervezetek bevonásával.

Az egyeztetésen a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége, a Dévény Anna Alapítvány, az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége, a Siketvakok Országos Egyesülete, az Autisták Országos Szövetsége, a Kézenfogva Alapítvány, a Pszichiátriai Érdekvédelmi Fórum, az ÉTA Országos Szövetség, a CivilÚt Alapítvány és a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége is képviselte magát.

Magyarország Kormánya nagy hangsúlyt helyez az akadálymentesség területére, és már több programot és támogatást indított az elérhetőbb és biztonságosabb közlekedés, lakhatás és szolgáltatások érdekében.