130 éves a magyar távközlés

Százharminc évvel ezelőtt helyezték üzembe Budapesten az első, 25 vonalas telefonközpontot. Ennek alkalmából a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Infokommunikációért Felelős Államtitkársága emléktáblát avatott a budapesti Hild téren.

Az emléktábla avatóján Stumpf István korábbi kancelláriaminiszter, jelenlegi alkotmánybíró, illetve Nyitrai Zsolt méltatták a magyar távközlés eredményeit, és az emberek életét megkönnyítő, ma már milliók által használt szolgáltatásait.

A köszöntőket követően a Puskás Tivadar Távközlési Technikum diákjai, valamint Stumpf István és Nyitrai Zsolt is elhelyezett egy-egy koszorút az újonnan fölavatott emléktáblán.

A megemlékezés ezt követően a Postamúzeumban folytatódott, ahová az infokommunikációs államtitkárság meghívta a magyar távközlési szakma korábbi és jelenlegi vezetőit, a civil szervezetek képviselőit, illetve a terület vezetéséért korábban felelős szakminisztereit is.

Nyitrai hangsúlyozta, a távközlés, az informatika és az infokommunikáció nemzeti ügy lehet, “talán ezt bizonyítja az is, hogy ma az iparág szereplői, a szakmai szervezetek jelenlegi és korábbi vezetői, és a területért valaha felelős miniszterek is itt vannak közöttünk” – fogalmazott az infokommunikációért felelős államtitkár.

A Postamúzeumban megtartott rövid eseményen Nyitrai Zsolt egy századelős telefonkészülék, egy akkori telefonközpont segítségével telefonon tolmácsolta jókívánságait a 81 éves Puskás Nórának, aki Puskás Tivadar legidősebb élő rokona.