A könyv után honlap készül az Egri Borvidékről

A nagy sikert aratott könyv után most egy ugyancsak nívós honlap készül az Egri Borvidék bemutatásának szándékával – jelentette be Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő a XVIII. Egri Bikavér Ünnep megnyitó ünnepségén, ahol díjakat adott át az Egri Borvidéki Borverseny győzteseinek.

(TV Eger)

Nyitrai Zsolt szólt arról a nemrégiben napvilágot látott kiadványról, amely az Egri Borvidéket mutatja be. A képviselő a kötet kiadását még a tavaly decemberi Egri Borszalonon kezdeményezte: az Egri bor – a Bikavértől a Csillagig címet viselő könyvben – amely egyébként kapható az idei Bikavér Ünnepen is – a 44 helyi pincészet mellett a borvidék történetét és adottságait is bemutatják. A kiadványban az egri borokkal kapcsolatos élményeit osztja meg az olvasókkal mások mellett Lovasi András, Kemény Dénes és Gerendai Károly is. A kötet a magyar mellett három nyelven jelent meg: angolul, lengyelül, valamint kínaiul.

Hozzátette, hogy a könyv sikerén felbuzdulva tervezik egy nívós, igényes kivitelű honlap elkészítését, amely szintén az Egri Borvidék történetét, pincészeteit és borászait mutatná be azzal a szándékkal, hogy minél többen ismerjék meg kiváló borainkat itthon és külföldön egyaránt, növelve ezzel az egri nedűk piaci esélyeit.

A köszöntő után Pál Sándor, az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke és Nyitrai Zsolt gratulált majd adta át a díjakat az Egri Borvidéki Borverseny győzteseinek.

A legjobb fehér bor Gál Lajos Pincészetének 2013-as olaszrizlingje lett, a rozéborok kategóriáját az Ostoros-Novaj Bor tavalyi Csipke Rozéja nyerte.  Az Egri Korona Borház 2012-es Egri Merlot-ja kapta a legjobb vörösbornak járó elismerést, a legjobb debrői hárslevelű pedig Tóth József 2013-as bora lett.

Az Egri Csillagok közül a Varsányi Pincészet tavalyi Egri Csillag bora végzett az élen. A legjobb Egri Bikavér a Champion-díjat is kapott Thummerer Vilmos-bor lett: ez a 2009-es Egri Bikavér Superior. Szintén Champion-díjat kapott a legjobb desszertbor, a Tárkánybor  2005-ös Egri Traminije.

Habis László, Eger polgármestere beszédében köszöntötte a XVIII. Egri Bikavér Ünnep és a XXVI. Agria Nemzetközi Folkhétvége résztvevőit, majd hivatalosan is megnyitotta a népzenei találkozót.

Idén sem maradt el azok elismerése, akik egész éves tevékenységük révén érdemelték ki a megtisztelő címeket.

2013-ban az Év Egri szőlőtermelője lett dr. Varga István, az Év Bortermelője pedig Lamport József. Az Év Borgasztronómusa díjat ezúttal Nagy László vehette át.