Digitális Magyarország: november 12-ig véleményezhető a vitairat

[@ 10.10.27.] Nyitrai Zsolt infokommunikációs államtitkár az Internet Hungary 2010 konferencián bejelentette a kormány digitális stratégiájának vitairatát. A Digitális Konzultáció keretében a következő három hétben ehhez bárki hozzáfűzheti a véleményét.

Megjelent a kormány digitális stratégiájának vitairata és kiderült, hogy milyen fejlesztések várhatók a következő három évben. Nyitrai Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium informatikai államtitkára ismertette a dokumentumot, amely valójában még nem végleges. Három héten át várják a kritikákat, ötleteket, javaslatokat, és azok figyelembevételével készül el a végleges verzió.

A kormány 2014-ig egymillióval csökkentené a digitális írástudatlanok számát, különös tekintettel az 50 év fölöttiekre. Az oktatással egy időben javítani akarják az elektronikus kormányzati szolgáltatások színvonalát, használhatóságát, és fejlesztenék az e-egészségügyet is.

Elhangzott még az is, hogy az Európai Unió 2013-ra teljes szélessávú lefedettséget akar mindenhol. Nyitrai Zsolt szerint a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium stratégiája csak akkor lehet sikeres, ha indokolt projekteket indítanak el, és azokat normális áron, botrányok nélkül valósítják meg.

Az államtitkár mindehhez hozzátette, széleskörű, szakmai és civil szereplőket bevonó Digitális Konzultációt kezdeményeznek annak érdekében, hogy a formálódó stratégia tükrözze a jelen elvárásait és lehetőségeit. “Ez az első infokommunikációs kormányzat, mely az érintettekkel együtt kívánja megvalósítani elképzeléseit, nem pedig nélkülük” – emlékeztetett Nyitrai.

A prezentáció után kerekasztal beszélgetésre került sor a témában. A kerekasztal-beszélgetésen, dr. Nyitrai Zsolt államtitkár mellett – részt vett: Marchart Pál(Vodafone Magyarország), Betzalel Kenigsztein (UPC Magyarország),Christopher Mattheisen (Magyar Telekom), Zsembery György (Invitel Távközlési Zrt.).

Digitális Magyarország Program című vitairat az NFM weboldalán érhető el, pdf formátumban, észrevételeket november 12-ig az iktstrategia@nfm.gov.hu címre várják.