Erősödnek a fogyasztók jogai

[@ 10.11.23.] Hétfőn a Parlamentben Koszorús László, a Fidesz Informatikai és Telekommunikációs Munkacsoportjának vezetője azt kérdezte dr. Nyitrai Zsolt infokommunikációs államtitkártól, tartható-e az Európai uniós jogharmonizáció 2011. május 25-i határideje?

Nyitrai Zsolt válaszában tájékoztatást nyújtott a jogharmonizáció lépéseiről, s elmondta: mivel az előző vezetés semmiféle előrelépést nem tett azért, hogy a hazai jogrendbe átültessük a vonatkozó európai keretszabályozást, ezért az infokommunikációs államtitkárságon feszített tempójú törvény-előkészítés zajlik, de a végeredmény már látszik, a céldátum tartható.

Nyitrai válaszában elmondta, a fogyasztók jogai kerülnek az Elektronikus Hírközlési törvény stratégiai szempontú felülvizsgálatának középpontjába annak érdekében, hogy ugyanolyan fogyasztóvédelem, hasonló hozzáférési esélyegyenlőség, azonos általános szerződési feltételek, és azonos hűségnyilatkozati és számhordozási lehetőségek illessen meg egy magyar fogyasztót, mint egy németet vagy franciát.

Az államtitkár közölte azt is, a Digitális Konzultáció során összesen három alkalommal iparági szereplőkkel, távközlési cégekkel, illetve fogyasztóvédőkkel is egyeztettek annak érdekében, hogy Magyarország sikerrel ültesse át a hazai gyakorlatba az Uniós keretrendszert, és a szolgáltatók korszerű jogi környezetben végezhessék fejlesztéseiket a jövőben.