Egy modernkori népvándorlási hullám indult el, így ismét meg kell védenünk hazánk és Európa határait – jelentette ki Nyitrai Zsolt, a megyei fejlesztésekért felelős miniszteri biztos, Füzesabony és Mezőtárkány országgyűlési képviselője a két településen elhangzott ünnepi beszédében.

A Miniszterelnökség nevében és Füzesabony és térsége országgyűlési képviselőjeként köszöntötte a megjelenteket Nyitrai Zsolt, aki kijelentette: augusztus 20-a Szent István ünnepe, a keresztény magyar államalapítás emléknapja, a független magyar állam szimbóluma.

Hozzátette: ez az ünnep rólunk, magyarokról szól, ez a mi ünnepünk. Arról a nemzetről és hazáról szól, amelyet az elmúlt ezer évben sokan megtámadtak, s melynek határait oly sokszor kellett megvédenünk az idők folyamán.

Nyitrai Zsolt ezeréves történetének kapcsán elmondta azt is, hogy a közelmúltban egy modernkori népvándorlási hullám indult el, és oly sok év után a történelem ismétli önmagát, most ismét azzal kell szembenéznünk, hogy meg kell védenünk saját határainkat és Európa határait egyaránt.

Szent István ünnepén érdemes arról is szót ejtenünk, hogy napjainkban éppen ennek a fenyegető népvándorlási hullámnak a hatására szokássá vált Szent István királyunk intelmeit idézni az elfogadásról és befogadásról. Azonban sokan elfelejtik, hogy Szent István királyunk is mindig megvédte az ország határait.

A honatya kifejtette: az államalapítás idején és a mai napon is érvényes az, hogy a különböző kultúráknak tisztelnie kell egymást, ám ez tisztelet nekünk is kijár, magyaroknak és európaiaknak. Az elfogadáshoz az is hozzá tartozik, hogy aki Magyarországra és Európába érkezik, az betartja az itteni törvényeket és kulturális szabályokat.

Nyitrai Zsolt szólt arról is, hogy a magyar történelem során mindig az összefogás segített abban, hogy a magyar nemzet fenn tudjon maradni, gyarapodni tudjon, megőrizze önbecsülését, kultúráját. Az összefogásra pedig most is szükség van, hiszen Európa egy hatalmas és új kihívás előtt áll, amit közösen kell kezelni. A korábban használt módszerekről bebizonyosodott, hogy nem működnek, a helyzet megváltozott. Közös feladata Európának, hogy békés úton, de mielőbb megoldást találjunk erre a kérdésre.

Magyarországnak viszont addig is meg kell védenie saját magát, bátran kell előre mennie, és jó példával kell elöl járnia – vélekedett a miniszteri biztos.

Az országgyűlési képviselő így folytatta: országunk, lakóhelyünk jövőjének alakításában nekünk is megvan a magunk közös felelőssége. Épp egy évvel ezelőtt kötöttünk szövetséget Füzesabony fejlesztésére itt a templomkertben. Egy év alatt sok közös eredményt értünk el itt.

Elmondta azt is, hogy az önkormányzat a fenntarthatóság jegyében azonnal a felére csökkentette az éves 100 milliós hiányt.

Továbbá új szakkal is bővül a Remenyik Zsigmond Középiskola: újraindul a korábban sikeres informatikai szakképzés. Több ezren éltek a téli jégpálya használatának lehetőségével, az adventi vásáron, a székely-disznóvágáson, a későbbi rendezvényeken is sokan vettek részt, soha ennyi közösségi esemény nem volt a városban.

Fontos eredmény egyebek mellett az is, hogy 30 millió forintot nyert az önkormányzat napelemek telepítésére, 18 milliót a Hétszínvirág Óvoda felújítására, s 30 millióért felújítják a sportcsarnokot is. Elindult a Füzesabony Hitel, ami a KKV-k számára biztosít 1,9 százalékos kamat mellett kedvezményes hitelt, valamint az is jó hír, hogy háromszorosára növelte a város a kátyúzásra fordított éves keretet – zárta az eredmények felsorolását a honatya.

Nyitrai Zsolt a nap folyamán Mezőtárkányban is megemlékezett államalapításunk ünnepéről, majd a helyiek jelenlétében átnyújtotta a Telekessy István Területfejlesztési díjat a település polgármester-asszonyának, Tóthné Szabó Anitának.