Nyitrai az EDUCATIO kiállításon: magyar oktatási tartalomfejlesztésre van szükség

[@ 11.01.22.]„Fókuszban a közoktatás” címmel idén már 11. alkalommal rendezték meg az országos oktatási kiállítást, az EDUCATIO-t. A szombati napon dr. Nyitrai Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára a Digitális Megújulás oktatási részét ismertette hallgatóságának.

Az EDUCATIO-n évről-évre összegyűlnek a tankönyvkiadók, a taneszközgyártók- és forgalmazók, a szülők, a diákok és az intézményvezetők, a kutatók, valamint a szakképzés vezetői.

„Államtitkárságunk egyik kulcsmegállapítása szerint ma már az elérhető munkahelyek döntő többsége nem tölthető be digitális jártasság illetve digitális készségek hiányában. Ez már ma is így van, de a jövőben ez még inkább így lesz – mondta Nyitrai, majd így folytatta: „a Digitális megújulással azt a célt tűztük ki, hogy 2014-re egymilliónál is több új, eddig még soha nem internetező magyar polgárt is bevonjunk a digitális világba. Előrejelzéseink szerint ez olyanok számára is munkahelyeket nyit majd meg, akik eddig kívül szorultak a XXI. századi munkaerőpiacon. Ezért cselekvési tervünk oktatási részének középpontjában a képzés, az átképzés és a továbbképzés áll” – adott helyzetértékelést és megoldási javaslatot Nyitrai.

„Az új magyar kormány, a Nemzeti Ügyek kormányának elsőszámú prioritása a munkahelyteremtés, ez lebeg minden döntéshozó szeme előtt. Ha ugyanis nem leszünk képesek javítani a hazai foglalkoztatottsági adatokon, akkor soha nem lesz Magyarországon felemelkedés, akkor soha nem jutunk egyről a kettőre. Ma Magyarországon az aktív népesség 55%-a dolgozik. Ez tűrhetetlenül alacsony szám, tűrhetetlenül rossz statisztika. A gond nem a magyarokkal van: szívósságunk, erőnk, eszünk és szorgalmunk mindenki előtt ismert. A gond jelenleg a rossz struktúrákkal van, de a kormány minden erejével azon van, hogy változtasson ezen, és talán már látszanak is az első jelek: radikálisan csökkentettük a vállalkozások adóterheit, sokkal alacsonyabb a társasági adó, mint eddig bármikor, és bevezettük az eddigi legalacsonyabb személyi jövedelemadót. Mindezzel az a célunk, hogy a magyar szorgalom és lelemény kiteljesedjen. Tudjuk, hogy a magyarok egy individualista, de nem én-központú nép. Egy olyan nép vagyunk, amelyik hajlandó sokat tenni, de ellenáll akkor, ha a hatalom gátakat, és falakat épít elé. Mi ezeket a falakat leromboljuk, ezeket a gátakat megsemmisítjük és elhordjuk az útból, hogy a magyar akarat utat törhessen magának” – sorolta az államtitkár az eddigi lépéseket.

„Mint már föntebb említettem, a cél a képzés, az átképzés és a továbbképzés. Egy olyan dinamikusan fejlődő szektorban, mint az infokommunikáció, és az olyan gyorsan változó készségeket igénylő területen, mint az infokommunikáció eszközeinek mindennapi használata, elengedhetetlen, hogy fel legyünk vértezve a ma és a holnap tudásával. Csak így maradhatunk ugyanis versenyben, és csak így vehetjük fel a versenyt másokkal” – ismertette a Digitális megújulás oktatási céljait Nyitrai.

„A versenyképesség nagyon fontos számunkra, ugyanis ez jórészt az oktatásban dől el. Éppen ezért kiemelten fontos, hogy a jövőben a magyar tartalomipar jó minőségű oktatási tartalmakat állítson elő a legkülönfélébb eszközökre” – zárta szavait az infokommunikációs államtitkár.