Turizmus, biztonság, kultúra

Az uniós kvótarendszerről szóló népszavazásról, az ország biztonságáról, ennek kapcsán a turizmusról, valamint Eger „Európa Kulturális Fővárosa” pályázatáról beszélt a pénteki közös egri sajtótájékoztatón Tuzson Bence kormányzati kommunikációért felelős államtitkár és Nyitrai Zsolt miniszteri biztos, Eger és térsége országgyűlési képviselője.

TV Eger

Nyitrai Zsolt miniszteri biztos, Eger és térsége országgyűlési képviselője arra emlékeztetett, hogy Habis László egri polgármesterrel együtt nemrégiben közösen kezdeményezték, hogy Eger is pályázza meg az Európa Kulturális Fővárosa címet. Tették ezt azért, mert meggyőződésük, hogy a város képes és alkalmas arra, hogy egész Európának megmutassa kultúráját.

Utalt arra is, hogy utoljára 2004-ben próbálkozott a település a megtisztelő cím elnyerésével, s ő egri országgyűlési képviselőként személyesen is támogatta a pályázatot.

Nagy örömmel tölt el – folytatta Nyitrai Zsolt, – hogy a helyi önkormányzat minden egyes képviselője támogatta a kezdeményezést, mind a kormánypárti, mind pedig az ellenzéki frakciók igent mondtak a pályázatra. Szólt arról a friss hírről is, mely szerint az EMMI kultúráért felelős államtitkársága már regisztrálta az egriek jelentkezését, így a város immár hivatalosan is jelöltté vált.

Turizmus, biztonság, kultúra

A honatya hangsúlyozta, az lenne a legfontosabb cél, hogy egy széles társadalmi bázison létrejövő összefogáson nyugodjon az a pályázat, amelyet a város fog benyújtani. Kijelentette: a város egészét meg kívánják mozgatni a kampány során, a témakörök pedig három főbb pilléren nyugszanak majd, ezek a hit, a tudomány és a művészet. Ez a három terület adja a vázát ennek a pályázatnak. Európai léptékben kívánjuk bemutatni a város klasszikus értékeit, ugyanakkor nagy hangsúlyt szeretnénk fektetni az innovációra, valamint a modern értékekre is. Meggyőződésem, hogy közösen minél több helyi gondolatot, ötletet és víziót tudunk majd a pályázat részévé tenni – jelentette ki a honatya.

Biztos vagyok abban, hogy Eger képes lesz megfelelni az elvárásoknak, hiszen Európa kultúrája ma azért ilyen, mert anno az egriek hősiesen kiálltak az egész földrész védelméért – mondta Nyitrai Zsolt.

Tuzson Bence kormányzati kommunikációért felelős államtitkár arról beszélt, hogy Eger a hazai turizmus fellegvára, a tavalyi év első 10 hónapjában 17,5 százalékkal nőtt az itt eltöltött vendégéjszakák száma, ami meghaladja a hazai növekedés ütemét. Eger tehát méltán pályázik az Európa Kulturális Fővárosa címre, s az sem véletlen, hogy tavaly az Utazás Magazin az év turisztikai városává választotta a települést.

Ugyanakkor további feladatai vannak az államnak, hiszen míg nálunk a GDP 8,5 százalékát teszi az idegenforgalom, addig a környező országokban ez az arány 12-15 százalék között mozog. A további fejlődés miatt tehát szükség van egy olyan állami ügynökségre, amely az idegenforgalmi feladatokat összefogja, megtervezi, végrehajtja, hogy közreműködjön a képzésekben, valamint a tanácsadásban.

Az idegenforgalomhoz azonban biztonság kell – folytatta –, hogy növekedhessen az ország vagy éppen Eger vonzereje. A városban 15 ezer aláíró tiltakozott a kötelező uniós kvóta bevetése ellen, ám most egy nemzetstratégiai kérdésről van szó: a kormány népszavazás kiírásával szeretne támogatást kapni bevándorlási politikájának folytatásához.

Az uniós kvótarendszerről szóló népszavazás nem egy-két, hanem öt-tíz, sőt száz évre határozza meg Európa és Magyarország jövőjét – hangsúlyozta a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár hozzátéve: hosszú távú nemzetstratégiai kérdésről van szó. Tuzson Bence kiemelte: Magyarország nem mondott le döntési szabadságáról. A kvótáról szóló népszavazás arról szól, hogy a magyar emberek megtarthassák azt a jogukat, hogy eldönthessék, kikkel kívánnak együtt élni. Emellett a kormánynak a magyar emberek és az Európai Unió iránt is feladata és kötelezettsége, hogy megvédje a magyar határokat – tette hozzá. Kiemelte: a déli határokon ismét nő a migrációs nyomás, ezért ott egyre több rendőr és katona sorakozik fel. Tuzson Bence arról is szólt, hogy szükség esetén Románia felé is meg kell építeni a kerítést.