Európát és Magyarországot is megújítja az Európai Bizottság eGov akcióterve

[@ 10.12.15.] 2010. december 15-én nyilvánosságra hozta az Európai Bizottság a 2011-2015 közötti időszakra szóló elektronikus kormányzati akciótervet, mely számos olyan cselekvési javaslatot tartalmaz, amely megvalósítja a Malmöi Deklarációban korábban leírtakat.

„Magyarország üdvözli a Bizottság javaslatát, mert az hatékonyabbá és olcsóbbá teszi az állam működését, mely a gazdasági válság idején különösen fontos; erősíti az unión belüli egységes piacot; nyitottabbá, átláthatóbb és rugalmasabbá teszi a közszolgáltatásokat” – fogalmazott Nyitrai Zsolt infokommunikációs államtitkár. „Kiemelt fontosságú témaként fogjuk kezelni a cselekvési tervet uniós elnökségünk alatt, és Magyarország, valamint az Európai Unió megújításának érdekében tanácsi következtetések elfogadását tervezzük a témában a 2011. május 27-i Közlekedési, Távközlési és Energia Tanács ülésén” – tette hozzá Nyitrai.

2009. november 18-án Malmöben az Európai Unió e-Kormányzatért felelős vezetői az „e-Unió létrehozásáért” elnevezésű miniszteri konferencián a következő politikai prioritásokban állapodtak meg az e-kormányzat jövőjével kapcsolatban, melyeket az e-Kormányzati Cselekvési terv intézkedései négy kategóriába sorolhatók:

– Felhasználók bevonása: a felhasználók igényeihez igazított szolgáltatások, átláthatóság javítása, az állampolgárok és a vállalkozások bevonása a politikaformálásba;

– Belső piac: akadálymentes szolgáltatások vállalkozások számára, mobilitás, határokon átnyúló szolgáltatások megvalósítása;

– A közszféra hatékonysága és eredményessége: elektronikus beszerzések, gyorsabb elbírálás pályázatoknál, adminisztratív terhek csökkentése, „zöld” kormányzat;

– Az e-kormányzat fejlesztése előfeltételeinek megteremtése: nyílt specifikációk, interoperabilitás elősegítése, elektronikus aláírásról szóló irányelv felülvizsgálata, elektronikus személyazonosítás és az elektronikus hitelesítés kölcsönös elismerése.

Az e-Kormányzati Cselekvési Terv egy tudásalapú, fenntartható, befogadó gazdaság megteremtését tűzi ki célul. Kialakítása során messzemenően figyelembe vették az Európa 2020 Stratégiában foglalt célokat, és összehangolták a dokumentumot a Digitális Menetrend zászlóshajó kezdeményezésben leírtakkal. Mindemellett az akcióterv szorosan kapcsolódik egyéb uniós jogalkotási tevékenységekhez, mint amilyen a szolgáltatási irányelv, az elektronikus aláírással kapcsolatos irányelv, a beszerzési irányelvek, az adatvédelmi irányelv és a közszféra információinak újrafelhasználhatóságáról szóló irányelv.

Az európai e-kormányzati akcióterv az alábbi helyen érhető el:

http://ec.europa.eu/information_society/activities/egovernment/action_plan_2011_2015/index_en.htm