Találkozósorozat a magyar EU-elnökség sikeréért

[@ 10.10.02.] 2011-től január elsejétől fél éven át Magyarország látja el az Európai Unió soros elnöki tisztét. Az előkészítés és a megvalósítás sikeréért dr. Nyitrai Zsolt kétnapos brüsszeli konzultáció-sorozaton vett részt.

Dr. Nyitrai Zsolt, az NFM államtitkára kétnapos brüsszeli látogatásán tíz meghatározó európai vezetővel tárgyalt a felkészülésről, az elnökségi feladatok átadásáról, hiszen januártól a magyar infokommunikációs államtitkár látja el az Európai Távközlési Tanács elnöki feladatait.

Nyitrai találkozott Neelei Kroessal, a Bizottság alelnök-asszonyával, Andor Lászlóval, hazánk európai biztosával, Anthony Whealennel, a bizottság digitális politikáért felelős biztosának kabinetfőnökével, Ilsa Godlovitchal, az ECTA brüsszeli irodavezetőjével, Klaus Gretschmannal, a távközlési tanács főtitkárságától, Michael Bartholomewel, az ETNO brüsszeli irodavezetőjével,Robert Madelinnel, az Európai Bizottság Információs Társadalomért és Médiaügyekért felelős főigazgatójával, Sokratis Katsikassal, Görögország távközlési államtitkárával, Udo Helmbrechttel, a hálózat-, és információs biztonsággal foglalkozó ENISA vezetőjével, illetve Vincent Van Quickenborneúrral, a belga távközlésért és információs társadalomért felelős miniszterével, akitől Nyitrai Zsolt a Távközlési Tanács elnökségének munkáit veszi majd át januártól.

A találkozók Magyarország EU-elnökségének előkészítését szolgálták, a kétoldalú tárgyalások után Nyitrai Zsolt megjegyezte, nagy kihívás megfelelni a feladatnak, ám Magyarország történelmi lehetőséget kapott azzal, hogy bemutatkozhat a világpolitika színpadán és irányítási jogkörrel részt vehet Európa közeljövőjének formálásában.