A magyar zeneipar szereplői Egerben

Másodszor rendezték meg Egerben a Music Hungary konferenciát. A magyar zeneipar, a klasszikus zene és a könnyűzene iparágainak együttes szakmai találkozóján ott voltak az érintettek, a politikusok és a gazdasági szakemberek egyaránt.

Idén a Music Hungary – amelynek ezúttal is a Losonczy-völgyben található Bolyki Pincészet adott otthont – a látogatók elsőként ismerhették meg a 2014 első felében készülő, a zeneipar nemzetgazdasági jelentőségét felmérő kutatás előzetes eredményeit. A találkozó témája volt a magyar zenei repertoár helyzete , az export lehetősége, a digitális zenefogyasztás, az élő zene jövője, a zenei média mai világa.

Egyértelműen pozitív hatással van a rádiós lejátszásokra bevezetett magyar nemzeti kvóta a hazai könnyűzenei színtérre – mutatott rá előadásában Gulyás Gergely fideszes parlamenti képviselő, az Országgyűlés alelnöke .”2011-től folyamatosan emelkednek a beáramló szerzői jogdíjak az elsősorban a kereskedelmi rádiók esetében érvényesülő 35 százalékos kötelező magyar lejátszási zenei aránynak köszönhetően. ” – emelte ki.
Esély mutatkozik a mindennapos zenetanulás bevezetésére az alapfokú oktatásban, a kezdeményezés mögött komoly akadémikusok állnak – mondta el Doncsev András, az Emberi Erőforrások Minisztériuma politikai államtitkára.

A tervezett 900 millióról 1,2 milliárd forintra nőtt az üres adathordozói díjakból az Artisjustól az NKA-hoz kerülő összeg. Így a Cseh Tamás Program idén nem 400, hanem akár 500 millió forintból is elindulhat” – jelentette ki L. Simon László kormánybiztos, a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) leköszönő alelnöke.

A közmédia nagy szerepet vállal a magyar könnyűzene népszerűsítésében. Erről Szabó László Zsolt, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) megbízott vezérigazgatója beszélt . “A három zenei rádiónk közül a Petőfi Rádióban 25 százalékos, a Bartókon, amelyen dzsessz és világzene is hallható, 35 százalék, a könnyűzenéhez szorosan nem kapcsolódó Dankó Rádión 100 százalék a magyar zeneszámok aránya ” – fogalmazott.

A konferencia második, pénteki napján politikus fórumot is rendeztek. “A Cseh Tamás Program azokat a javaslatokat összegzi, amelyeket a tehetségek felkutatása, a szerzői jogok kezelése, a vidéki játszóhelyek támogatása és más kérdések tekintetében a zenei szakma fogalmazott meg” – hangsúlyozta Rétvári Bence, a KDNP alelnöke, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium ügyvezető parlamenti államtitkára”. A fórumon részt vett Mesterházy Attila az MSZP és Schiffer András az LMP elnöke.

A beszélgetés moderátora, Gerendai Károly, a Music Hungary zeneipari konferenciát a ProArt – Szövetség a Szerzői Jogokért egyesülettel tető alá hozó Sziget Szervezőiroda ügyvezetője azt mondta, a Cseh Tamás Program egyik alprogramja éppen a tehetséggondozást segíti.

A rendezvényt követően a Losonczy-völgyben péntektől háromnapos könnyűzenei fesztivál kezdődött. A Feszt!Eegert első alkalommal rendezik meg hagyományteremtő szándékkal. A szervezők arra számítanak, hogy az esemény tovább növeli a város turisztikai vonzerejét. A fellépők között voltak például a Csík Zenekar, a Kiscsillag, a Heaven Street Seven, a Carbonfools, a Magashegyi Underground, vagy az Intim Torna Illegál.

A Feszt!Eger részeként tartották meg az Éter tehetségkutató fesztivált is.