EU-elnökség – Nyitrai: Magyarország uniós konszenzusra törekszik a főbb távközlési kérdésekben

[mti 10.12.06.] Az európai uniós tagországok közti konszenzus irányába kívánja vinni Magyarország a jövő félévben soros elnökként azt a két kiemelt jogszabály-alkotási dossziét, amelyekkel a távközlés területén kell foglalkoznia – hangoztatta pénteki brüsszeli sajtótájékoztatóján Nyitrai Zsolt infokommunikációért felelős államtitkár.

Az EU-tagországok távközlési minisztereinek találkozóját követően nyilatkozva beszámolt arról, hogy az ülésen is ismertetett magyar elnökségi program pillérei ezen a területen a stratégia, a biztonság és a frekvencia kérdésköre lesznek. Kifejtette: a stratégiát illetően a következő tíz évre szóló uniós versenyképességi és növekedési program (EU 2020) részeként elfogadott digitális menetrend a meghatározó. Ez pontos határidőkkel és konkrét vállalásokkal megszabja az irányt, amerre az uniónak mennie kell. Fontos elnökségi feladat a menetrend végrehajtásának nyomon követése, és az eredmények értékelése – tette hozzá.

Az említett két legfontosabb törvényhozási dosszié egyike az uniós hálózat- és információbiztonsági ügynökség (ENISA) mandátuma, működésének korszerűsítése és költségvetése. Ehhez kapcsolódó, fontos napirendi pont lesz az információs infrastruktúra védelme is. A rádióspektrum-politikai program ugyancsak jogszabály-alkotási szakaszban tart. A döntéseket itt az összeurópai hatékony frekvenciagazdálkodást szem előtt tartva kell meghozni – emelte ki Nyitrai Zsolt.

A további prioritások közé tartoznak az egyetemes szolgáltatások, a mobiltelefonos barangolási díjak (roaming) kérdésköre, a nyílt és semleges internet, valamint az e-kormányzati szolgáltatások.

Bejelentette az államtitkár azt is, hogy a magyar elnökség időszaka (2011. január-június) alatt több fontos rendezvényt tartanak a távközlési ágazatban. Most először rendeznek tagországi illetékesek, EP-képviselők és az ágazatban érdekelt más felek részvételével digitális közgyűlést, amelyen egyebek között azt vitatják meg, hol tart az uniós digitális menetrend teljesítése. A kritikus információs infrastruktúrák védelmével kapcsolatban pedig miniszteri szintű tanácskozást tartanak Magyarországon áprilisban.

Nyitrai Zsolt elmondta még, hogy elnökségi idejére partnerséget ajánlott és kért kollégáitól. Hangoztatta, hogy komoly felkészülés folyik a magyar elnökségre. Ennek keretében jómaga több tagország szakminiszterével, Neelie Kroes európai biztossal és a témában véleményalakító szereppel rendelkező európai parlamenti képviselőkkel is találkozott.