Erős Európa – terjedő szélessáv

[@ 11.01.27.] Dr. Fellegi Tamás, nemzeti fejlesztési miniszter és dr. Nyitrai Zsolt államtitkár a magyar soros EU-elnökség energiapolitikai, klímaügyi, távközlési és digitális prioritásait ismertette az Európai Parlamentben, szerdán. A távközlés területén nagyobb sebességre kell kapcsolnia Európának – hangsúlyozta Nyitrai Brüsszelben.

Az Európai Parlament Ipari, Kutatási és Energiaügyi Bizottsága előtt számolt be dr. Nyitrai Zsolt a magyar elnökség feladatairól és célkitűzéseiről. Az Európai Távközlési Tanács elnöki tisztségét betöltő magyar politikus úgy fogalmazott, a magyar elnökség egy erős Európa megteremtésében érdekelt, és ennek eléréshez a legjobb eszköznek a párbeszéd és az együttműködés elmélyítését nevezte meg.

Az államtitkár leszögezte, az elnökség az Európai Digitális Menetrenddel összhangban szeretné előmozdítani az információs társadalom fejlődését az EU-ban, ami a gazdasági fellendüléshez is nagy mértékben hozzájárulhat.

A meghallgatáson Nyitrai Zsolt hozzátette, minderről a brüsszeli első Digitális Közgyűlésen is szó lesz. Az államtitkár szerint az elnökségi félév alatt különösen a közös frekvenciapolitika területén várható előrelépés. A készülő európai frekvenciapolitika egyik fő témája a vezeték nélküli szélessáv terjedésének elősegítése.

Az infokommunikáció területén az elnökség megítélése szerint a biztonság is kiemelt szerepet játszik, ezért az elnökség kiemelt céljai között szerepel az Európai Hálózat- és Információbiztonsági Ügynökség (ENISA) modernizálása is. Nyitrai Zsolt jelezte, a Tanács meg fogja vizsgálnia kritikus információs infrastruktúrák védelmére vonatkozó bizottsági javaslatot is és a biztonság témájában miniszteri szintű konferenciára is sor kerül áprilisban Magyarországon.

Az említett kulcsfontosságú dossziékon túl a magyar elnökség készen áll további Bizottsági kezdeményezéseket is vizsgálni, ilyen pl. az e-kormányzat témaköre vagy a félév során várható roaming szabályozási javaslat.

Az európai műholdas navigációs programokkal kapcsolatban Nyitrai a Galileo program jövőjét, és az azon nyújtott szabályozott közszolgáltatásokhoz való hozzáférés fontosságára hívta fel a figyelmet.

(Fotó: Martin Lahousse)