Európa távközlési miniszterei Magyarországon

A magyar soros elnökség az információs infrastruktúrák európai védelméről szervezett konferenciát 2011. április 14-15-én, Balatonfüreden. A találkozón minden uniós tagállam képviseltette magát, az Európai Bizottság részéről Neelie Kroes, a Bizottság digitális menetrendért felelős alelnöke is felszólalt a szakmai programok során. A rendezvényen Nyitrai Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért felelős államtitkára elmondta: a gazdasági élet biztonságos működése és az állampolgárok érdekeinek védelme miatt mára kritikus kérdéssé vált az információs infrastruktúrák zavartalan működése. Informatikai rendszereink és hálózataink ellenálló képességének megfelelő korszerűsítésére van szükség, ennek érdekében európai és globális szinten is szoros és hatékony együttműködést kell kialakítani.

Nyitrai Zsolt államtitkár a soros elnökség képviseletében beszédében kiemelte: a kritikus infrastruktúravédelem nem kizárólag biztonsági kérdés, szoros összefüggésben van az Európai Unió versenyképességével is. A kibertámadások hátráltatják az infokommunikációs megoldások (internetes fizetés, bankkártya-használat) széles körű elterjedését a polgárok mindennapjaiban, és egyre több politikai támadás is éri a világhálót. Európának – így a magyar elnökségnek is – foglalkoznia kell a digitális bűnözés megelőzésével, válaszlépéseit az aktuális fenyegetettséghez mérten kell megterveznie. Ezzel párhuzamosan új kihívásokkal kell szembenézni az európai polgárok adatvédelemhez és magánélethez való alapvető jogainak védelme terén is.

Nyitrai Zsolt szerint a kritikus infrastruktúra-védelem helyzete az Európai Unióban jelentős mértékben javult ugyan az elmúlt időszakban, azonban a hálózatokhoz való hozzáférést biztosító eszközök rohamos ütemű terjedése sokkal gyorsabb a biztonsági megoldások fejlesztéseinél. A felhasználók így gyakran kerülnek lépéshátrányba az adathalászokkal szemben. Az Uniónak meg kell védenie polgárai magánszféráját és üzleti, gazdasági érdekeltségeit, ezért európai összefogás szükséges az információs infrastruktúrák naprakész védelmének területén.

A mostani eszmecsere felkészülésül szolgál a május végi Távközlési Tanácsülésre, amelynek napirendjén a Rádió Spektrum Politikai Program tervezete, az E-kormányzati Cselekvési Terv és az Európai Hálózat- és Információbiztonsági Ügynökség (ENISA) szabályozásáról szóló előterjesztés is szerepel majd. A magyar elnökség célja az, hogy az infrastruktúrák védelme terén tanácsi következtetések elfogadásával járuljon hozzá a gyors és eredményes előrelépésekhez.