Mobillal autópályán, parkolóban

Az utóbbi hetekben napvilágot láttak olyan hírek, hogy a kormányzat korlátozza a jól bevált mobilos fizetési módokat a jövőben. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Infokommunikációért Felelős Államtitkársága ezért a PSzÁF állásfoglalását kérte annak érdekében, hogy a polgárok életét megkönnyítő mobilos fizetés maradjon érvényben.

A pénzforgalmi szolgáltatásokra vonatkozó egységes uniós szabályozásnak megfelelő magyar jogszabály szerint az elektronikus hírközlési szolgáltatók 2011. április 30-ig nyújthatnak pénzforgalmi szolgáltatást a PSzÁF engedélye nélkül. Erre figyelemmel a PSZÁF megvizsgálta, hogy a mobiltávközlési szolgáltatók által Magyarországon jelenleg nyújtott ún. mobilvásárlási szolgáltatások (így a mobiltelefonon keresztül történő autópálya-matrica, parkolójegy stb. vásárlás) engedélyköteles tevékenységnek minősülnek-e 2011. május 1-től.

A PSzÁF az Infokommunikációért Felelős Államtitkárság kérésének megfelelően ezzel kapcsolatban áttekintette az ún. mobilvásárlási szolgáltatásokat nyújtó három hazai távközlési szolgáltató e tevékenységhez kötődő partnerszerződéseit, egyeztetett az érintett társaságokkal, a témában illetékes hatóságokkal, valamint konzultált más tagországok felügyeleteivel és az Európai Bizottság illetékeseivel is.
A vizsgálat és a megbeszélések eredményeként a PSzÁF megállapította, hogy a jelenleg ismert és nyújtott mobilvásárlási szolgáltatás pénzforgalmi szolgáltatásnak minősül, azonban a mobilszolgáltató társaságoknak a mobilvásárlási tevékenységükhöz egyelőre nem szükséges a PSzÁF engedélyét kérniük.

Nyitrai Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért felelős államtitkára üdvözölte a vizsgálat eredményét, és úgy fogalmazott, minden érintett szereplőnek fontos volt, hogy a PSzÁF pozitív döntést hozzon. Érdeke volt ez a szolgáltatások használóinak, akik nap, mint nap mobillal parkolnak, és érdeke volt azoknak a mobiltársaságoknak is, akik ilyen szolgáltatásokat nyújtanak. Örülök, hogy a PSzÁF vizsgálatának eredményeként megmarad ez a hasznos, és sokak által igénybe vett szolgáltatás – fogalmazott az államtitkár.
Az Európai Unió szabályozása ugyanis a korlátozott helyen, vagy áruk és szolgáltatások korlátozott körében végzett pénzforgalmi szolgáltatásait kiveszi a pénzforgalmi szolgáltatásokra vonatkozó szabályozás hatálya alól, és annak eldöntését, hogy egy szolgáltatás korlátozott-e, az EU szabályozás az összes körülményt ismerő nemzeti hatóságokra bízza.

Ennek megfelelően a PSzÁF megítélése szerint a jelenleg és várhatóan a közeljövőben e szolgáltatás közreműködésével vásárolható néhány áru és szolgáltatás – figyelembe véve az áruk és szolgáltatások hazai piacának méreteit – még a korlátozott kategóriába tartozik.

A fogyasztók és a piacok védelme érdekében a PSzÁF figyelemmel fogja kísérni a mobilvásárlási szolgáltatás fejlődését annak érdekében, hogy a korlátozott-körűség fennállásának jövőbeni megszűnése esetén a tevékenységet a mobilszolgáltatók csak a PSZÁF engedélyével, a jogszabályoknak maradéktalanul eleget téve végezhessék.